bila kerajinan melanda

assalamualaikum..

hari ni hari last siha cuti..esok kerja balik..hik3..so,cuti2 ni boring la jugak..jadi siha merajinkan diri masak..masak kek and pizza..yippie..akhirnya,jadi gak rancangan nak buat kek..kalaw hari kerja,memang x de maknanya nak masak2 bagai..masak lauk pauk je boleh...nak baking2 memang x la kan..hehe..

ni hasil masakan siha hari sabtu yang lalu..

~apam mekar..~ buat ngan mak..




puteri ayu+ pizza+ apam mekar
pizza tu memang agak kurang menarik sikit..tapi rasa dia memang ok..



pastu buat kek pulak..first time nak rajin2 bubuh icing bagai..






 ~hias simple2 je..nak buat lebih2 x berani sangat~


pastu tadi buat muffin,cupcake, and apam polka dot..


~adunan apam polka dot~




~entah pa2 adik siha ni,pi 'simbah' filling kat atas cupcake ni~


~icing ni bukan siha yang buat,kalaw siha buat mungkin lebih ok..kih3~



~4 warna jer~


~bersepah2~


~muffin blueberry,my febret~




\


~bentuk dia cam almond london pulak,nak taw kenapa,sebab siha x alas dengan acuan lompang..so shaping dia x berapa betul la..siha sebenarnya malas dah nak punggah almari cari acuan lompang,so mcm mana pon bentuk dia,siha ok ja..hahaha







actually,sebelum ni siha pernah buat apam polka dot ni,tapi x cantik n keras.

 ~ni apam polka dot yg dulu..agak keras & x gebu.

tapi hari ni,berkat usaha gigih & drpd pertolongan mak n hewon..polka dot siha jadi awesome..gebu sih..hahaha




~and ni gambar sebulan yang lalu..and ni pon time rajin jugak....~..#keja nak tayang je kan..kui3..


p/s: bila rajin,semua jadi....







kenduri zuriyati zainuddin (05/06/2013)



assalamulaikum..
musim cuti sekolah ni ramai gila yang kawen kan..siha tengah teruja gila  nak tulis entry ni..hehehe..nak taw kenapa?sebab entry ni nak cerita pasal orang kaweng .hahaha..kawan siha,zuriyati zainuddin dah selamat jadi isteri orang..hehe..zuriyati ni classmate siha zaman sekolah kat maktab mahmud kulim dulu..dia sekolah ngan siha sampai awal tahun 2009 ja..pastu dia pi ngaji kat maktab mahmud sik pulak..and she is the first one yg kawen (dikalangan batch kitorang)..terus terang cakap,siha dah ada 2-3 orang kawan yang bergelar 'bini orang' ni..tapi majlis diorang siha x attend (sedih)..kenduri zu (nama singkatan beliau) ni siha sempat attend..wow!excited gila..

memula tu siha ingat siha dah x dapat attend kenduri dia since siha skrg dah kerja..kenduri zu ni pulak hari rabu..tapi alhamdulillah,siha dapat pi jugak atas ajakan kawan2..cewah! so,rabu tu siha cuti..

pagi rabu tu bangun kemain awal,teman mak pegi pasar..tetiba mak kata:
"jom pi klinik terus la,mata ang teruk sangat dah tu"..
siha memang sejak kebelakangan ni ada masalah dengan mata..mata jadi gatal,berair,and merah gila..pantang tersentuh mata sikit,mesti terus 'ter'gosok mata secara belebihan..#ciss.
pagi tu memang mata merah sangat..pergi pasar pon dalam keadaan cover2 mata..pakat tegoq yang siha ni baru habis nanges ka..hahaha.
so pegi la klinik,tapi orang ramai sangat..so,siha mampu tunggu sampai kol 11 pg je..turn siha x sampai2 jugak,so siha lari balik je la sebab baju pon x iron lagi..kang lambat pulak..kawan2 pulak gitaw nak ambil siha pukul 11 lebih..

so,dalam pukul 11 .45 kot,dirah and nad datang.depa ni kawan2 sekolah siha jugak..ingat kami bertiga ja,rupanya ramai lagi yang join..dirah parking kereta dia kat rumah siha,and kami gerak ke rumah kenduri tu denga kereta yana..yana datang ngan cik embun (mak angkat zu aka mak cik kantin sekolah kitorg dulu)..so,kami berlima la ceritanya..cadangnya kami nak pi dengan budak2 lelaki jugak,so tunggu la depa dulu.kebetulan yana tertinggal coklat yg dia nak bagi kat zu kat rumah dia,so patah balik pi rumah dia ambek coklat.pastu bebudak laki soh tunggu kat rumah pak hasan..tunggu punya la lama tapi depa x muncul jugak.then depa call pulak soh tunggu kat sekolah ..kami tunggu kat sekolah kami (MMKL),sementara dok tunggu tu,dan la kami menyembang2 dengan cikgu sekolah dulu.hehehe.kami tunggu kat sekolah agak lama la jugak tapi x sampai2 gak depa..lepas tu  kawan kami (syazwan & md zul) ajak tunggu kat rumah pak hasan pulak (again )..actually kami xkenal pon sapa pak hasan ni..rumah pak hasan ni kat sidam kiri..punya la jauh kami kena tunggu.tunggu kat sini lagi..lama gilaaaaaaaaaa tunggu..last sekali sampai jugak depa..bdk laki 2 kereta..so total 3 kereta la..kat kuala ketil,kami kena tunggu lagi sorang kawan kami (hafizudin)..hafizudin ni tahu lat mana rumah zu,kami yang lain x tahu..lepas dia datang,kami terus gerak ke rumah zu..pukul 3 baru kami sampai..fuhh,sepatutnya pukul 1 lagi dah sampai..huhuhu

rumah zu ni agak dalam dan tersorok sikit..kena ikut jalan yang agak sempit..nak parking pon susah sebab ramai yang datang majlis ni since ada dua pasang pengantin (zu ngan kakak dia)..hehe..lepas parking kena redah ladang getah, pengalaman baru ni..si nad pakai wedges beberapa kali terpeleot.nasib bek siha pakai kasut flat je,.dah lepaas ladang getah,kena turun satu tangga yang agak 'cerun'.kali ni si nad kena pegang kitorang,kalau x, memang x lepas la dia nak turun..

sampai ja rumah pengantin,bebudak laki pi 'membalun' dulu..semua pakat lapaq..kami pon lapaq jugak,tapi kami pi jumpa tuan rumah dulu,then jumpa zu bagi hadiah..dia memang gojes gila..cantik sgt..dia pon memang melayan kami jugak la..siap pi tempat makan kami lagi..husband dia pon jenis ok,and ramah jugak..teruja betol.

lepas tu kami pulak makan,time kami makan,budak laki dah habis makan dah..depa memang laju..
tukang hidang mknn tu letak banyak gila makanan kat kami..kami 5 orang je pon,tapi mknn kat meja tu mungkin cukup untuk 10 orang..habis makan,kami panggil zu (waktu tu dia ada dekat tempat org dok buat cabutan bertuah rasanya)..kami tangkap gambar dulu ngan beliau..#cewah..time ni rasa cam agak 'cewi' sikit.hehe..lepas tu,kami balik..otw nak balik,singgah masjid and solat..pastu,kami balik..hahaha..
tu je la yg nak siha ceritakan ..sekian terima kasih..


~gambar~

~time ni kat pejabat sekolah~



~nampak x muka sir? x nampak kan,sebab terlindung ngan tgn dia~

~nad (tudung purple) comfirm ngamuk kalau taw siha upload gambaq ni~


~coklat yana nak bagi kat zu,yang putih tu sedap gila~
p/s: coklat putih empat segi tu sedap gila










~time ni dekat rumah pak hasan~


~tengah menunggu hafizudin~



~zu & husband~


~spoting gila pengantin ni~





~bebudak laki~


~diorang sibuk dok godek2 beg goodies kami,nak 'curi' choki2 ..~


~leka dengan choki2~



~lepak2 dulu~





~faisal (baju hijau) tnya: sapa ada choki2 lagi?~


~
















last but not least, selamat pengantin baru zu..semoga panjang umur & murah rezeki.siha tumpang bahagia ..


p/s: maaflah sebab entry ni agak panjang..


saat perpisahan



assalamualaikum..

Alhamdulillah,akhirnya terpublish gak entry ini setelah sekian lama entry terperuk kat draft..

Semua yang kenal siha sedia maklum yang kat kolej siha ada 3 orang kawan  yang sangat2 siha sayangi..huhu..actually bukan zaman kolej je,since dari zaman sekolah lagi kami berkawan baik..siha beruntung sangat sebab selama 3 tahun kat kolej,siha ada depa..depa ni tempat siha mengadu, tempat siha nak gedik2,tempat siha nak gelak2..depa ni kira cam segalanya la..walaupon BFF, kami ambek jurusan yang berbeza..naadhirah diploma bahasa arab, amirah diploma bahasa inggeris, tapi salwa ambek corse yang sama ngan siha (undang2)..

Mereka kawan yang sgt2 supportive..sentiasa bagi semangat and nasihat kat siha..waktu sem 1 kami sangat rapat..sem 2 ,sem 3, sem 4 ,sem 5 kami bertambah rapat..tapi waktu sem 6 ni kami paling kurang meluangkan waktu bersama since masing2 dah sibuk ngan thesis, final project,esaimen,presentation,mid term exam and bla..bla..bla..jadi waktu kami bersama agak la kurang..kami just jumpa on weekend ja..maklum la,student final sem ni mmng super duper busy..busy satu hal,tu x campur  dengan hal tension2 lagi..siha waktu sem 6 paling banyak subjek ‘berat’..rasa nak gila pon ada..tapi kami berempat masing2 kuatkan jiwa dan raga untuk tempuhi jugak semua ni..

Kami bertiga (salwa x termasuk) on weekend akan makan sama2..makan kat café nursing ..waktu tu la nak cerita apa yg berlaku sepanjang minggu kat kawan..and kalaw xdak apa2 kerja,kami akan melepak2 kat rumah naadhirah sampai x tido semata2 nak menyembang..huhuhu..
Tapi tu pada awal semester saja la,tengah semester kami dah jarang nak melepak2 dah..kami dah jadi mahasiswa yang bermutu tinggi,kerja ngadap esaimen je time tu..so,xdak la masa nak lepak2 bagai ni..

Sampai la akhirnya kami menghadapi final exam..means that, masa kami semakin suntuk,..siha time exam pon masih busy dengan thesis..huhu..tapi waktu n x de la busy sangat dah..masuk minggu kedua exam,mira mengundurkan diri  (cewah..)bunyi pelik je bila sebut undurkan diri kan..minggu kedua exam mira berangkat balik ke kedah dulu..mira xde final paper,so dia balik awal la..hari yang mira balik tu,siha dok serabut ngan exam faraid and nizam qodho islam..subjek killer..mira balik 28/03/2013 kalau x silap.. exam subjek killer tu keesokan hari nya 29/03/2013..a day before mira balik,dirah ada datang bilik siha,dia kasi hadiah..nak taw hadiah apa?





 Tadaaa….bear..nama diberi fymie..




~bear ni kami berempat yang punya (gambar credit kat naadhirah)



~gambar ni diambil on 29/03/2013 (4 a.m)..
otak dah x ley nak focus study time ni,so berenti rehat sambil borak2 ngan fymie?gila x siha ni?hehehee




ok,sambung balik cqita.....lepas bg bear kat siha,dirah nak ke bilik mira untuk buat penyerahan bear tu jugak.siha ikut je la ..sebab dah lama x jumpa mira waktu tu..mira sibuk ngan final project and picnic dengan classmate dia kat port Dickson,so mmng banyak hari jugak x jumpa dia..so ikut la dirah ke bilik mira..sembang pon sat ja.mira ada tunjuk gmbar dia kat PD and gmbar dia waktu buat final project..ada gambr dia ngan kwan2 dia dok tengah nanges..siha rasa pelik la jugak,eh,kenapa depa ni nanges,rupanya baru teringat,hari tu merupakan hari terkahir depa kat kuis..means that hari terakhir siha ngan mira jugak..esok mira dah nak balik ke kedah dah... malam tu siha ngan mira keluar gi CC..lepas ke CC ,kami ke atm jap..waktu tu rasa lain woo..mood perpisahan slowly dah meresap masuk jiwa .dok berjalan ngan mira untuk kali terakhir..serius siha sedih..padahal memula tu biasa2 ja..siha pujuk diri sendiri ..siha cakap ‘its okay siha, perpisahan ni bukan untuk selamanya pon..nanti2 boleh jumpa lagi’..tapi siha x puas hati jugak..memang kami akan berjumpa lagi,tapi masa tu,semua bnda akan berubah dah..x kan sama cam zaman dok kolej dah..3 tahun rasa macam sat sangat ja..on 29/03/2013, adalah hari yang agak gembira bagi siha sebab pensyarah dah suruh siha jilid thesis,at the same time,hari tu jugak merupakan hari yg sgt serabutkepala sebab siha ada final exam esoknya tu,,killer paper plak tu..sob3..and at the same time merupakan hari yang sangat sedih bagi siha sebab mira dah nak balik.. siha yakin sgt yg siha akan menangis gila2 waktu nak salam dengan mira(time nak hantar dia balik)..tapi setitik air mata pon x terkeluar..mungkin sebab siha malu nak nanges2 depan family dia kot or mngkin jugak sebab kepala dok serabut or mungkin juga x nanges atas sebab2 lain..tapi sebenarnya dalam hati ni tuhan je la yang taw..hiba sgt2,cuma air mata je yg x terkeluar,kalaw keluar air mata time tu,mmng banjir la kot kolej siha tu.


Habis hantar mira,terus ke bilik siha,baca buku.mlm sebelum exam pon siha xtido..siha memang x tido la sampai exam habis,exam habis kol 5.30 p.m..mmng azab gak la kan,mngntuk woo.huhu..siha cadang habis exam siha nak ke kedai kek,nak beli kek,esok tu besday salwa..sekaligus boley smbut besday dirah sekali..habis exam kak wa ajak pi pasaraya,siha x maw ikot,so siha buat2 kata siha nak balik bilik,nak tido..padahal dok melangut kat CC.sambil tu mesej kak wa tanya dia dah ada kat bilik dia ke belum ,nak make sure dia dah kat hosetl dulu,then baru siha nak beli kek,kalaw x,takut terserempak ngan dia time beli kek tu..waktu siha msj kak wa tu,kami dok sembang pasal plan kami nak gi mid valley besok tu..:


kak wa: siha,esok jadi x nak keluar gi mid (mid valley) ?
me: jadi la..hihi.kenapa tetiba tnya?eh,kak wa dah ada kat bilik ke belum?solat asar ke belum? (tnya solan ni nak make sure dia dah ada kt bilik ke belom,klw dia dah ada kat bilik,siha nak ke kedai kek terus.hihi)




(kak wa balas msj diatas after 20 minute later  ::jenuh ak menunggu::)

kak wa: siha,kak wa kena balik malam ni jugak..mak kak wa soh balik..

me: kenapa2? tetiba ja?apa dah jadi?

kak wa: x taw la siha,mak kak wa x maw habaq,siha tolong kak wa kemas barang boleh?

me: boleh2...(sambil lari laju2 balik hostel)

at that time mmng siha rasa kecewa,sebab plan nak ke mid valley x jadi,and plan nak 'suprise'kan kak wa pon x jadi..siha bkn apa,plan nak pi mid valley tu pon sebab lps ni kami x mungkin boleh pi mid valley sama2 dah,plus kami nak raikan kejayaan kami habiskan 6 semester kat kolej + habiskan final paper..tetiba x jadi..plan nak suprisekan kak wa & dirah pon x jadi..siha frust sebab bnda ni siha dah plan ngan mira banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkk kali,tapi mesti ja ada halangan.since ada chance ni,siha plan je la sndiri even mira dah xdak...sob3.so planning terakhir pon menemui jalan buntu jugak,so siha menyerah kalah,letih dengan segala planning yang menjadi ni....siha bukan apa,yang beria sgt nak buat tu pasal besday kak wa x pernah disambut lagi ..bsday dirah dah pernah (suprise dgn kek besday)..besday mira pon dah pernah (scena baling2 telur bagai,even x dak kek..huhu)..huhuhu..and yang paling buat siha sedih ialah,kak wa kena  balik malam tu jugak..padahal rancangannya dia kaan balik hari ahad..actually,kak wa kena balik awal sebab ayah dia sakit teruk..mak dia rahsiakan dari pengetahuan dia..so habis ja,exam,baru mak dia gitaw and suruh balik,time tu mak dia pesan suruh balik je,mak dia x bagi taw pa2 pon....siha ngan dirah tolong ar kemas apa yang patut..alhamdulillah,semua urusan kemas2 barang berjalan lancar,around 8.30 p.m,kak wa gerak ke stesen LRT dengan bantuan sorang senior ..at 8 p.m pulak,siha ngan dirah cadang nak jumpa sorang junior kitorang,amin fahmi .dia ni dulu junior kami kat sekolah..nak say goodbye la kt dia..huhuhu..janji kol 8,tapi dia dtng kol 9..bagi laluan kat siha n dirah untuk makan dulu..dia mai2 ja ke cafe,kami sembang sat,si amin dok ingat mira n kak wa ada jugak..kami gitaw la yang mira and kak wa dah balik..,x lama lepas tu,kawan dia pulak mai ajak keluar..#ciss..dia pon cam serba salah jugak..tapi dia soh siha ngan diirah tunggu ja..siha ngan dirah ambil kesempatan tu untuk borak2..ni first time kami bersembang tanpa dibelenggu perasaan serba salah..selama ni kalau nak lepak2 ja mesti rasa serba salah ngan esaimen2..hehehe..

lama gila kami tunggu,finally,amin mai..rupa2 nya dia keluar punya lama tu sebab oder pizza hut kat kami....kami berdua pon jadi serba salah ngan dia sebab si amin ni memang pemurah orangnya..dia kata "ni kira nak raikan  kak2 la" eh,cam tu ke dia cakap ek?siha pon x brapa ingat..kami sembang sampai kol berapa ntah, x ingat..tapi lama la jugak..

habis borak ngan amin, siha x direct balik bilik, siha singgah umah dirah dulu..sembang2 xingat dunia..sampai kol 3 pagi rasanya..naseb baik waktu tu siha mengantok,kalaw x mengantok,sampai ke subuh le jawabnya..sembang lama2 pon bukan pasai pa,sebab esoknya tu (31/03/3013),turn dirah pulak untuk berangkat..sob3..baju2 n buku2 siha dirah tolong bawak balik..

esoknya tu,31/03/2013..siha bangun awal,sebab siha ngan dirah plan nak ke kedai..nak belikan amin hadiah..malangnya x jumpa..oops,lupa nak cerita..waktu nak keluar beli hadiah,dirah terkunci pintu bilik dia dari dalam..so,memang azab la nak bukak,terpaksa mintak tolong kat guard hostel tu..guard tu suruh call warden..sorang pon x angkat call..maklumla,hari sabtu la katakan..at last dapat jugak call depa...depa suruh kami ke BKPM..balik dari kedai,kami ke BKPM and buka pintu..alhamdulillah..gabra gak time tu..sebab ayah n mak dirah dah OTW ke kolej..naseb baik pintu tu boleh dibukak jugak..

siha tolong dirah angkat2 barang..naseb baik ada troli,sebab barang memang banyak..(banyak sebab barang siha pon bnyak jugak)..ayah dirah datang dekat kol 12 p.m..sebelum balik,dirah sempat belanja siha lunch..thankz dirah..kami lepak kat cafe again,sebab ayah dirah solat dulu kat masjid..waktu tengah dok borak2..ada dua orang budak pmpuan approach kami,tnya kenal x syuhada (bukan nama sebenar) budak degree bahasa arab..kami cakap la yang kami x kenai..dia kata ada orang cari budak ni (sambil tunjuk ke arah seorang lelaki)..kami suruh la dia cari kat guard hostel..tapi x berjaya gak nak jumpa..kami berempat pon try la call member2 tanya kenai dak si syuhada ni..semua kata x kenai..then ada sorang ni kata kenai,and kami pon dapat la no syuhada ni..but dia x angkat call..kami call pulak kawan2 dia..katanya,si syuhada ni baru je lari keluar dari hostel ni bila dia dapat taw ada  laki ni cari dia..lelaki ni pon kesian je siha tengok..dia datang dengan teksi..datang berdua kot (ngan kakak dia)..daripada cerita yang siha taw,syuhada ni tunang dia..lepas tunang,lelaki ni accident,then koma untuk beberapa lama..so,lepas sedar dari koma,syuhada ni cam dah x nak kat dia..hahaha..

x lama lepas tu,ayah dirah dah solat, so its time to say good bye.waktu ni pon x nanges jugak..buat2 steady ja,padahal dalam hati ni dok sayu kemain dah..siha x taw kenapa air mata siha x ley nak keluar..tapi ok la kan x keluar,dok nanges2 depan orang ni bikin malu ja..hahaha.siha bye2 dirah dengan penuh kesyahduan (cewah)..waktu ni hati siha memang sedih sangat2..kawan siha semua dah xdak.siha akan dok sorang2 kat kolej ni..waaaaa..sedih gila..siha jadi 'kosong' gila time tu..duduk kat kolej sorang2 bukanlah masalah besar bagi siha ,sebab selama ni pon siha memang stay2 sorang2 kat apartment,yang jadi masalahnya waktu tu siha x ready nak berpisah ngan kawan2 semua..3 tahun dengan depa adalah sesuatu yang sangat awesome dalam hidup siha.siha sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang gila kat depa ni..lepas hantar dirah,siha balik bilik siha balik..siha dok termenung sambil dok teringat kat depa 3 orang ni. siha dok terbayang:

"lepas ni aku nak tengok runningman ngan sapa? nak pi pasar malam ngan sapa?nak gila2 beli tudung kangaroo ngan sapa?.mira dah xdak...."
"lepas ni nak share cqita ngan sapa,a very good listener (dirah) dah xdak, nak gi cafe ngan sapa..nak ambek stok movie kat sapa (lol)?"
"lepas ni nak mereng2 ngan sapa,x ley nak masak sama2 dah..kak wa dah xdak,nak merendek satu KL pon payah dah la.."



sepanjang 3 tahun dok kat kolej ni,kawan2 siha ni jadi antara orang yang terpenting dalam hidup siha. apa yang terjadi,kami sentiasa tempuhi bersama2..kami xdak la sentiasa okay..kadang2 tu ada gak masalah antara kami,tapi xdak la sampai x bertegur sapa bagai..masalah pon kecik2 je..adat la kan kalau berkawan..huhuhu

siha beruntung gila dapat kawan macam depa..kami semua sekepala..jenis otak gila2 jugak..sama macam siha..siha rindu sangat kat depa semua..huhuhu

kepada naadhirah binti naiimi, nor amirah binti azhar, & nur salwa binti basri..siha rindu hampa semua..siha nak ambil peluang ni nak minta maaf kat hampa semua..and benda yang paling2 siha nak gitaw is "siha rindu n sayang  hampa semua"..sob3..3 tahun dok berkepit ngan hampa rasa best sangat2..huhu..siha rindu segala kenangan kita..

~with salwa basri (kak wa)

~with amirah azhar

~with naadhirah naiimi~




~random pics~










~kenangan besday dirah tahun lepas~


nak dedikasikan lagu ni kat hampa : 


ada satu movie ni,bila siha tengok ,siha akan nanges gila2..mengingatkan siha kat hampa..huhu


last but not least : best freind forever