terlambat update:selamat hari raya +happy birthday to me..

assalamualaikum blogger2 sekalian...

da lama rasanya sia x update blog..so siha nak story sikit pasal life siha...

1-selamat hari raya..

hari ni baru sempat nak update pasal raya..raya tahun ni alhamdulillah,menarik jugak..cuma x sempat nak bertandang kat rumah sesapa pon..huhu

biar gambar berbicara..





~musim buah la katakan~





2- Happy birthday to me..

Alhamdulillah sangat2,masih dipanjang umur,dah 22 tahun dah..bila difikir2 kan balik,dah lama siha hidup kat muka bumi Allah ni..22 tahun!! terasa sebak sangat mengenangkan 22 tahun yang siha dah sia2 kan ni,terasa masih belum menjadi hamba Allah yang 'sebenar' lagi..harap2 siha boleh jadi insan lebih bermanfaat dimasa2 yang akan datang..amin3..

siha rasa terharu sangat dengan ucapan orang sekeliling,terima kasih semua!!..11 ogos hari tu,bos siha sambut besday siha dengan cucu dia sekaligus..cucu dia lahir 11 hb,and siha punya besday 12 ogos,so sambut sekali je la..

tetiba nama jadi 'nursiha' pulak..hee






~dah macam anak n mak pulak dah,,hehe~

~


~opismate..termasuk adek siha sekali..hehe~


esoknya tu 12 ogos,kawan siha bagi cupcake kat siha..thank u syamira !!







persediaan menghadapi ramadhan

assalamualaikum..

1 hari je lagi sebelum ramadhan..so harap2 semua dah bersedia nak masuk dalam bulan pesta ibadah ni..hehe.



so, siha nak gariskan beberapa persediaan  diri menjelangnya ramadhan ni untuk persediaan kita bersama:

1-persediaan ilmu
 apa pon yang kita nak buat,kita mesti kena ada ilmu..bak kata pepatah arab, 'ilmu itu kepala kepada amal'.make sure diri kita dipersiapkan dengan ilmu taw.. kenalpasti segala hukum hakam mengenai puasa,and cuba rajinkan diri dengar tazkirah2 ramadhan..kat youtube ada banyak ceramah2 yang best.ngee.

2-persediaan hati
ramadhan ni istimewa sangat2,cuma hati kita yang boleh rasa nikmatnya,sama ada kita suka atau pon x suka suka,kalau suka,alhamdulillah, kalaw x suka,berdoalah kepada Allah,minta 'hati' yang baru.so,this ramadhan,marilah sama2 kita mempersiapkan hati,hati yang betul-betul ingin dekat dengan ilahi.

3-persediaan jasmani
 persediaan jasmani pon penting,bg yang ada penyakit gastrik tu,bersiap sedia la dengan ubat2,ni siha ada tip untuk yang gastrik,waktu sahur minum la susu,jangan malas bangun sahur taw.ramadhan ni umpama bulan latih tubi jugak,kita kena la persiapkan diri kita sebaiknya.selain pada tu,kena la berlatih jaga anggota badan kita,mulut la terutamanya,ramai yang boleh berpuasa dari makan dan minum,tapi x boleh berpuasa dari mengumpat,dan mengata orang..rugi je berpuasa kalau x jaga mulut,cuma dapat lapar dan dahaga je,

4-persediaan iman
ni persediaan yang paling penting sekali, kita puasa mestilah kerana Allah semata2, bukan kerana nak kuruskan badan,or sebab takut parent @ cikgu marah..kita puasa untuk membuahkan taqwa seperti dalam firman Allah taala yang bermaksud " wahai orang yang beriman,diwajibkan keatas kamu untuk berpuasa sebagaimana umat terdahulu,agar kamu bertaqwa" (baqarah 183). kalau kita berpuasa kerana orang lain,macam mana nak dapat taqwa? xkan nak dapat lapar dan dahaga je kan?

sesungguhnya, apa yang siha tulis dalam entry ni,untuk peringatan siha jugak,siha sendiri pon masih 'lemah' lagi..harap2,ramadhan kali ni akan jadi ramadhan yang terbaik untuk siha since siha sendiri pon x taw masih ada lagi ke ramadhan tahun depan untuk siha...siha sendiri pon dah ada target siha sendiri untuk bulan ramadhan ni..semestinya yang mampu dicapai dengan bantuan istiqamah (dalam membuat kebaikan) dan mujadah (dalam melawan nafsu)..semoga segala target siha tercapai..amin3..

semoga ramadhan kali ni kita dapat mengubah sifat buruk kita bertukar menjadi baikdan terus istiqamah..fastabiqul khairat



jom audit diri: pemurah ke kita?

assalamualaikum

actually,dalam hati siha sekarang ni tengah berbunga2..why?erm,jeng jeng jeng,sebab next week dah masuk bulan ramadhan (ya Allah,please let me live till ramadhan..amin..).. jangan la tanya kenapa siha happy sangat,sebab i am sure semua orang pon mesti tengah happy gila  kan sekarang ni untuk sambut ramadhan.



u know what,sebenarnya hari tu siha ada tengok satu rancangan kat tv,if not mistaken al-Kuliyyah tv3 kot..dia cerita berkenaan pemurah/sedekah.. segala point yang ustaz tu bagi semuanya menarik2 belaka..so tu la sebabnya siha nak share dengan hampa semua..benda yang baik eloklah dikongsi bersama..hehe..

3 bukti yg menunjukkan betapa sayangnya Allah kepada kita:
- Allah memberi tanpa mengharapkan balasan (kita patut malu bila kita berikan sesuatu,then kita minta blasan,sedangkan Allah yang Maha mulia,x mengharapkan apa2 pon dari kita)
-Allah memberi tanpa/sebelum kita meminta
-Allah memberi yang terbaik untuk kita (percayalah,Allah sentiasa memberikan yg terbaik untuk kita)


Allah taala ada 3 respond untuk setiap doa kita :
-ya, dimakbulkan
-ya,tapi bukan sekarang,
-Aku ada rancangan yang lebih baik untuk hambaku ini.

tidak pernah ada istilah 'tidak' untuk segala doa yang kita mintak dari Allah.subhanallah.

berbalik pada topik sedekah yg siha nak bincangkan sgt tu,actually,contoh yang boleh kita ikut sebenar2 nya x lain dan x bukan ialah Rasulullah SAW..
baginda ni sangat pemurah taw, baginda x pernah menolak jika ada yang meminta sekalipun ketika tu baginda berada dalam keadaan yang sangat susah..

baginda rasulullah, jika berada dalam keadaan susah,,dia memberi dengan kesabaran,(walaupun dalam keadaan yang sangat susah,dan dalam keadaan 'cukup2 makan', baginda tetap memberi  dengan penuh kesabaran) dan bila baginda berada dalam keadaan yang senang,baginda memberi dengan penuh kesyukuran.
 macam mana nak mencontohi sifat Rasulullah ni? x lain dan x bukan ,kita harus bersyukur dengan segala kurniaan Allah..kita perlu sedar bahawa setiap yang kita miliki adalah pemberian/kepunyaan Allah..kita harus ada rasa malu bila kita kedekut,sedangkan benda yang kita kedekut ataupun sayang sangat tu semuanya Allah yang bagi..

kita juga perlu sedar,dalam setiap rezeki yang kita perolehi,ada hak orang lain di dalamnya..and one important thing yang kita kena taw,semakin kita suka memberi,semakin banyak rezeki yang Allah akan beri pada kita..cuba kita tengok orang yang suka memberi,pernah ke diorang jatuh miskin? tak kan.

jom,bersempena dengan ramadhan yang bakal menjelma,jom la sama2 kita jadi orang yang suka memberi..sedekah di bulan ramadhan ni banyak pahala nya.jom2!







kaki terseliuh..any tips?

assalamualaikum..

ada sapa2 yang rindu kat siha x? dah lama sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaat siha x blogging kan..

~nah,gambr terkini,kot2 la hampa rindu kat siha kan?hehehe~
(nasiha vs nazirah)

ok,kita ke topik asal balik...actually,khamis hari tu kan,siha terseliuh..ni la first time dalam hidup siha terseliuh..actually,pagi khamis tu,siha ke kedai dengan adek siha..masa nak keluar dari  kedai , siha terpijak kasut wedges (bukan kasut saya) yg tersusun kat depan kedai tu,akibat x nampak kasut tu,siha terpijak kat bucu kasut tu and then terus jatuh tersungkur..mashaAllah,sakit sangat2 sampaikan waktu jatuh tu siha x mampu nak kata apa2.yg pastinya waktu jatuh tu memang ada bunyi 'krappp'. owner kedai tu (kak khuzaimah) terus datang kat siha,dia suruh try bangun tapi siha x leh bergerak langsung..after 5 minit x mampu bergerak,maka adek siha and kak khuzaimah paksa gak suruh bangun,nak tengok kaki tu terseliuh ke x..

waktu nak bangun tu, memang sakit sangat kaki ni..kak khuzaimah nak urutkan kaki,dia sapu la minyak gamat sikit,harus la waktu tu siha jerit..sakit woo..siha dok pikir cam ne la siha nak balik ke rumah ni memandangkan siha ke kedai dengan moto..waduh2..then nak dijadikan cerita, kawan mak siha (mak cik siti)  datang ambil siha bawak balik..tapi bukan balik rumah pon,tapi direct pegi farmasi (sebab kawan mak siha ni keja kat farmasi). so mak cik siti ada la urut2 sikit..after dia urut tu ada la rasa ok sikit,boleh gerak2 sikit dah kaki..tapi x lama lepas tu kaki siha jadi bengkak semacam,and bila nak jalan,memang akan disertakan dengan air mata la time tu..

and yang paling mengejutkan,balik je dari farmasi,dapat satu call suruh datang interview,allahuAkbar!siha dok pening gila macam mana nak pegi interview dengan kaki macam tu,tapi Alahamdulillah,siha berjaya jugak pegi interview..hahaha..and after that,siha x keluar dari rumah dah,x mampu langsung nak jalan jauh2,,

walaupun hari ni dah masuk hari ke 8,namun tanda2 untuk sembuh tu masih belum kelihatan lagi..and sepanjang 8 hari ni,my dadi (nenek) la yang selalu dok urutkan kaki..memang dia je la yang selalu dok peduli pasal kaki siha ni,siap buatkan minyak lagi untuk sapu kat kaki siha ni..walaupun dah diurut,tapi x ok2 jugak kaki ni.risau nya!!!! bukan apa,siha ada banyak sangat tanggungjawab taw sekarang ni (hahaha),so bila kaki jadi macam ni,banyak jugak la benda yang x mampu siha buat..huhu

apa2 pon,siha bersyukur sangat kat Allah sebab siha diuji dengan sakit yang macam ni disaat siha dah habis belajar,and disaat siha x bekerja..kalau x,jenuh jugak la kan...and siha bermohon dekat ALlah,semoga beserta dengan kesakitan ni,terkeluarlah sisa2 dosa yang melekat kat diri siha ni..huhuhu..

kepada yang baca entry siha ni,kalau ada tip or petua2 ke,share la dengan siha yer.and doakan supaya siha cepat sembuh..

gambar hiasan :sumber

gambar yang kat atas tu kan memang sebijik cam kaki siha sekarang..cuma kaki siha ada lagii banyak kesan hitam +merah + hijau..huhu

~huhuhu,perenggan pertama tu memang kena kat batang hidung sendiri..rasa 'kuat' balik bila baca ayat tu~






~even tengok gambar ni pon dah rasa cam trauma jer~