RESEPI: NASI SERAI

assalamualaikum..


hari ni nak share satu resepi yang menjadi kegemaran family siha..jeng jeng jeng..'nasi serai'..hehe..pasai pa nasi ni jadi fevourite kami? sebab kami dok kat padang SERAI kot? atau mungkin faktor serai berleluasa di belakang rumah? x lah, sebab nasi ni sedap la..kih3. nasi serai ni rasa dia macam nasi ayam + nasi lemak.

bahan-bahan:
1 KG beras (siha pakai beras biasa ja)
air secukupnya (jangan banyak sangat, takut lembik pulak nanti)
4 batang serai (potong kepada 1cm)
sedikit santan (kalau pergi kedai, beli seringgit je, siha x pasti berapa ml,ngee)
halia 1-2 inci (hiris nipis2)
sedikit bawang merah ( hiris nipis2)
kunyit sikit (nak bagi nasi jadi warna kuning)
sedikit garam
sedikit kiub ayam (nak letak pon xpe, xnak letak pon xpe)
2 sudu minyak sapi
daun pandan (ikut suka la nak letak or tak)


cara nak buat:
satukan semua bahan , and masak la nasi tu..masak guna rice cooker pon xpe, nak masak kat dapur biasa pon xpe..


hahaha ok, dah siap. sila la cuba yer..

p/s: gambar akan diupdate nanti..kamera hilang, so buat masa sekarang x leh nak upload pic lagi.hihi

2 ahli syurga in the house:

dilaella Ella said...

boleh cuba ni, thanks kongsi resepi :)

seeha said...

@dilaella Ella ha, try la ek..nnti dah jadi jgn lupa bagi taw siha..haha