terkesima (pengalaman praktikal)

assalamualaikum..

ni nak story something ni,rasa ramai yang dah taw,tapi tetap gak siha nak story kat sini..hehe

ni ada kena mengena dengan praktikal yg siha jalani beberapa minggu yang lalu..

ok,waktu siha dok praktikal ari tu,siha dapat banyak sangat pengalaman..and siha dapat tengok banyak ragam manusia..and yes,semuanya haruslah ada kena mengena dengan kahwin+ cerai kan..dah nama pon praktikal kat mahkamah syariah..antara yang pengalaman yg masih segar kat ingatan siha ialah one day tu ada seseorang ni,dia nak buat permohonan kahwin bawah umur, siha x serve dia kat kaunter but siha yang kena daftarkan kes dia ..waktu nak masukkan no i/c tu rasa cam pelik, "eh,kenapa ic org ni tahun 1999?? dia silap tulis ka?? sekali bila disemak2 baru perasan dia ni buat permohonan untuk kawen bawah umur..terkejut la jugak sebab umur dia baru 13,bertambah terkejut bila umur pasangan dia baru mencecah 19.memang rasa aneh la waktu tu..staf kat situ ada gak story yg dia ni dah x sekolah..ok,x kisah la kan,dah tu kehendak dia,cuma siha risau la jugak,sebab dalam kepala otak siha dok bayang cam na la seorang perempuan yang berusia 13 tahun boley jadi isteri orang..macam2 persoalan yang timbul dalam kepala otak siha..huhu..balik dari opis terus pi cerita kat my sis n my mom..pakat2 terkejut habis la..

and today,siha dok tengok story pasal depa (fazira saad & mohd fahmi ) dah 'popular' di blog2..actually siha sendiri x berapa perasan muka si fazira ni,nama dia pon siha x ingat,tapi berdasarkan daripada fakta2 yang dikemukakan,siha rasa siha x salah orang dah..ngee..lagipon rasanya fazira tu ja satu2 nya yang mai buat permohonan kahwin bawah umur sepanjang siha praktikal kat situ..apa2 pon,congratz to both of them..mungkin usia depa x berapa matang,tapi harap2 depa matang la dalam menjalani kehidupan depa sebagai suami isteri..





rasa macam teruja  la jugak sebab dapat pengalaman macam ni,siha pernah praktikal dua kali,dua-dua kali praktikal pon ada pengalaman .. waktu my first practikal dulu (kat pejabat agama) ada jugak kes yg jadi pemes+ masuk paper + dok kat frontpage (kes suami seterika bini dia sebab curang), and waktu praktikal kat mahkamah rendah syariah kulim,kes pasal kawen muda ni pulak masuk paper..

4 ahli syurga in the house:

hamba allah said...
This comment has been removed by the author.
hamba allah said...

as-salam saudari bolehkah sya mendapatkan contoh laporan praktikal saudari kerana sya ingin tidak tahu atau tidak mendapat gambaran bgaimana hendak membuat laporan praktikal dan kalo boleh sya nak menjdikan laporan saudari itu sebagai contoh...sya harap saudari dpat membantu....sya merupakan pelajar diploma uu dan syariah:)

hamba allah said...

as-salam saudari bolehkah sya mendapatkan contoh laporan praktikal saudari kerana sya ingin tidak tahu atau tidak mendapat gambaran bgaimana hendak membuat laporan praktikal dan kalo boleh sya nak menjdikan laporan saudari itu sebagai contoh...sya harap saudari dpat membantu....sya merupakan pelajar diploma uu dan syariah:)

hamba allah said...

as-salam saudari bolehkah sya mendapatkan contoh laporan praktikal saudari kerana sya ingin tidak tahu atau tidak mendapat gambaran bgaimana hendak membuat laporan praktikal dan kalo boleh sya nak menjdikan laporan saudari itu sebagai contoh...sya harap saudari dpat membantu....sya merupakan pelajar diploma uu dan syariah:)