gula gula zaman dahulu kala

assalamualaikum..

selamat berposa semua..tetiba kesian kat blog ni,dah lama x update..

dah meroyan sgt kot hari ni agaknya sampai nak wat entry pasal gula2 zaman dulu,hampa x kisah kan??saja nak  mengenang masa kecik2 dulu..ngee


1-dendang,tora ,jojo

siha selalu suka beli tora,jojo yg paling jarang beli sebab mahal sgt,waktu kecik2 dulu rm 2.20 tu brmakna woo bagi siha..



 2-ceklet udang
siha x taw nama specific untuk ceklet ni,kami adik beradik panggil ceklet udang ja..siha agak x mnggemari ceklet ni,but still it 'nostalgia'.


3-gula2 drops (atau gula2 yg bergula)

~nowadays susah plak nak ketemu ngan ceklet ni,dulu kecik2 it so popular,coklat ni disaluti gula yg cam gula aising tu..
(ya ka??)


4-chewing gum 88 (kot?)

~ok,yg ni fevret siha, perabis duit beli chewing gum ni ar,sbb dia perisa buah,sedap der~

5-ais x berapa krim 

~ok,ni bukn gula2,tapi masa bebudak dulu siha selalu makan bnda ni,sekarang pon ais ni dok ada lagi,cuma dah kurg femes,siha suka perisa asam boi tu,perghh~

6- gula2 spec mata,and gula2 starwberry and oren yg dalam kotak tu

~siha suka gak ceklet spec mata tu,siap dok pi wat jadi spec mata btol2 lagi,yg gula2 dalam kotak tu siha suka gila..sgt susah untuk dijumpai la skrg ni..

 7- gula2 asam
~nama bnda ni haw flakes kot,skrg pon still ada lagi,and sampai skrg pon siha mkn lagi bnda ni~


8-biskut xtaw nama ( i call it biskut taik kucing)

~ok,ni pon bukan gula2 jugak,it biscuit..dulu kecik2 ketagih mkn bnda ni,x mkn nasi pon x pa dah..~





9-gula-gula bento ( i call it ceklet susu)
ni paling nostalgia bg siha,sbb klw pi kedai mak siha asyik beli ceklet ni ja,pastu kat sekolah pon cikgu2 asyik bg ceklet ni ja,dalam acara sukan (cari gula2 lam tepung) pon guna ceklet ni jugak,pi kenduri,pon dapat ceklet ni jugak..pendek kata,ceklet ni sentiasa bersama siha sepanjang zaman budak hingusan dulu..



10-nestle trix

~ni dah puas siha cari tapi x jumpa2,dlm bnyk2 cereal (nestle),trix yg paling siha suka,sgt rindu nak mkn bnda ni~huhuhu


sebenarnya ada banyak lagi gula2,coklat,or mknn ringan yg siha selalu dok mkn zaman kecik2 dulu,tapi siha x ingat nama gula2 tu..salah satunya ialah gula perisa buah2an,siha betol2 x ingat nama dia,but harga dia 4/5 biji 10 sen, selain drpd tu,  snack crispy/krispies..siha x ingat ejaan dia cam na,buat dia ada 4 perisa..dah cari kat google pon x jmpa..huhu..


p/s: teringin nak mkn 

11 ahli syurga in the house:

fiqah hamed said...

terimbau kembali nostalgia lama..*acece,macam dah tua sangat pulak..nostalgia* =P

seeha said...

@fiqah hamed
hahaha..siha plak tetiba ja rasa tua waktu baca entry ni..

jal said...

cokelat udang tu yang paling best jal rasa sebab di punya pembalut tu boleh makan sekali, cair dlam mulut kan, sedap mana lah nak dapat cokelat tu sekarang ni

Arham Md Ali said...

Tora dengan gula-gula Trebor tu memang menggamit memori dow.

Ingat time kecik petang-petang lepas main bola beli aiskrim camtu. Memang very nice entry, jadi nostalgic baca,

nadzirah sofia said...

mostly pebret aku..sedapnya

Detective Fiqa said...

wahh teringt pulakk zaman kecik2

miz ruha said...

teringat zaman budak2..
ceklat pebret tu...
thanks 4 d lovely reminder...

zOrO said...

kenangan...uhhuhu

lelamaisara said...

sekarang masih ada lagi kan..tapi saiz die aje berubah...kecik2 semua....

buatbest said...

haha..old skool nie..teringat je..huhu..mcm nk ke zaman lepas je..kalaulah~~

faie mohamad said...

saya paling suka yg nom 4 dan 8 tu :)