first time pakai shawl ( separuh shawl+ separuh bawal)

assalamualaikum.

wah,hari ni dah 11 ramadhan,cepatnya masa berlalu..

ok,ni adalah entry berunsurkan 'jakun' ..siha first time pakai shawl..heheh..maklum la,siha ni agak x pandai bergaya ....jenis org ber'selera veteran' mmng benginilah kan..

ari tu siha penah wat entry pasal heliza helmi hijab..di dalm entry tersebut siha telah mnyatakan bahawa siha agak teringin shawl tu..sebab hijab dia labuh n sweet ..kah3..

satu hari siha telah terserempak dengan satu page kt fb..page ni dok jual shawl..labuh gak la..i like..oleh sebab shawl dia agak mnarik,maka siha tnpa pikir pnjang terus oder..itu tindakan gila org panggil,sebab siha ni bukan reti sangat nak belit2 shawl..silap hari bulan shawl tu jadi alas meja makan,x pon akan disimpan di dalam almari untuk dijadikan tatapan anak cucu siha nanti..

dengan girangnya siha dah dpt shawl tu kat tgn siha tadi..agak excited namun agak gelabah sebab dok sejam depan cermin dok belit shwal x jadi2..tapi akhirnya jadi jugak la..




~alamk,muka nampak cam gedik semacam ja,sorry for that~












mesti ada yg agak pelik tgk shawl siha tu.."eh ni shawl ke tudung bawal?"...ini selendang tapi atas kecintaan yg amat mndalam kat tudung bawal,maka ia jadi seperti ini..oh,apa kena mngena ya?? hihi..

actually ni shawl saiz besar,and cara nak gayakan dia adalah seperti yg tertera diatas.(tapi klw nak belit cara lain pon boley)..secara terus terang siha tetap suka pakai tudung bawal lagi dari shawl..maybe sebab xbesa ngan shawl lagi kot..shawl yg siha pakai ni adalah saiz L yer kawan2.jadi sgt mmudahkan urusan penutupan aurat..harga pon sgt berpatutan..

shawl ni siha beli dekat TWINRIDA' shawl ..


kat atas tu antara shawl2 yg diaorg jual..~gamba diambil dari fb twinrida'shawl ~.







sekian terima kasih..



gula gula zaman dahulu kala

assalamualaikum..

selamat berposa semua..tetiba kesian kat blog ni,dah lama x update..

dah meroyan sgt kot hari ni agaknya sampai nak wat entry pasal gula2 zaman dulu,hampa x kisah kan??saja nak  mengenang masa kecik2 dulu..ngee


1-dendang,tora ,jojo

siha selalu suka beli tora,jojo yg paling jarang beli sebab mahal sgt,waktu kecik2 dulu rm 2.20 tu brmakna woo bagi siha..



 2-ceklet udang
siha x taw nama specific untuk ceklet ni,kami adik beradik panggil ceklet udang ja..siha agak x mnggemari ceklet ni,but still it 'nostalgia'.


3-gula2 drops (atau gula2 yg bergula)

~nowadays susah plak nak ketemu ngan ceklet ni,dulu kecik2 it so popular,coklat ni disaluti gula yg cam gula aising tu..
(ya ka??)


4-chewing gum 88 (kot?)

~ok,yg ni fevret siha, perabis duit beli chewing gum ni ar,sbb dia perisa buah,sedap der~

5-ais x berapa krim 

~ok,ni bukn gula2,tapi masa bebudak dulu siha selalu makan bnda ni,sekarang pon ais ni dok ada lagi,cuma dah kurg femes,siha suka perisa asam boi tu,perghh~

6- gula2 spec mata,and gula2 starwberry and oren yg dalam kotak tu

~siha suka gak ceklet spec mata tu,siap dok pi wat jadi spec mata btol2 lagi,yg gula2 dalam kotak tu siha suka gila..sgt susah untuk dijumpai la skrg ni..

 7- gula2 asam
~nama bnda ni haw flakes kot,skrg pon still ada lagi,and sampai skrg pon siha mkn lagi bnda ni~


8-biskut xtaw nama ( i call it biskut taik kucing)

~ok,ni pon bukan gula2 jugak,it biscuit..dulu kecik2 ketagih mkn bnda ni,x mkn nasi pon x pa dah..~





9-gula-gula bento ( i call it ceklet susu)
ni paling nostalgia bg siha,sbb klw pi kedai mak siha asyik beli ceklet ni ja,pastu kat sekolah pon cikgu2 asyik bg ceklet ni ja,dalam acara sukan (cari gula2 lam tepung) pon guna ceklet ni jugak,pi kenduri,pon dapat ceklet ni jugak..pendek kata,ceklet ni sentiasa bersama siha sepanjang zaman budak hingusan dulu..



10-nestle trix

~ni dah puas siha cari tapi x jumpa2,dlm bnyk2 cereal (nestle),trix yg paling siha suka,sgt rindu nak mkn bnda ni~huhuhu


sebenarnya ada banyak lagi gula2,coklat,or mknn ringan yg siha selalu dok mkn zaman kecik2 dulu,tapi siha x ingat nama gula2 tu..salah satunya ialah gula perisa buah2an,siha betol2 x ingat nama dia,but harga dia 4/5 biji 10 sen, selain drpd tu,  snack crispy/krispies..siha x ingat ejaan dia cam na,buat dia ada 4 perisa..dah cari kat google pon x jmpa..huhu..


p/s: teringin nak mkn 

happy besday mak!

assalamualaikum..

ok,kemaqin ari jadi mak siha yang ke-48..alhamdulillah,Allah panjang kan umur mak siha lagi..nikmat yg paling siha syukuri...dia org yg paling siha sayang..love u mom..thank for being a great mom to me..sayang mak selalu.

~tetiba rindu kat mak..lambat lagi nak balik oii~




~mak siha mmng x qeti senyum bila brgambar,katanya org dulu2 klw tngkp gmbr semua serius2~





berjumpa dengan mereka

assalamualaikum..

dah lama plak rasa x buat entry kat blog..(padahal baru seminggu)..

ok,minggu lepas,satu forum telah diadakan bertajuk 'idola'.. (sebenarnya siha xingat tajuk forum tu,tapi topik dia pasal idola la)..forum ni diadakan bersempena dengan ekstival ke-15 kUIS..kira ni macam aktiviti penutup la ..wait, hampa taw dak ekstival tu apa?? bg yg x tawu,ekstival tu cam festival,aktiviti yg dijalankan selama bbrapa hari bersempena dengan majlis konvokesyen..ngee..

ok,berbalik pada topik asal,pada malam tersebut,siha and the geng telah pon mnghadirkan diri ke forum tersebut memandangkan kami langsung tidak mnyertai mana2 program/aktiviti yg dijalankan sepanjang ekstival dek terlampau sibuk..huhu..

artis jemputan pada malam tersebut agak lain dari yang lain..selalunya panggil ustaz2 je,kali ni nabil,angah (raja lawak),farah asyikin (malaysia idol),and ustaz don danial (yang ni berapa nak 'artis' sgt sebab sentiasa dok nampak dia ,well,he is my lecturer..~saja nak wat statement bangga ~)

sepatutnya forum tu mula pukul 9, but jadi kol 10..~janji melayu~..siha agak kurg mood pada waktu tu sebab petang sebelum tu kad atm siha ditelan mesin atm..dah la dalam dompet ada seqinggit ja..huhu..mood tengah xdak,program pulak mula lambat,jadi mood siha sukar diramal waktu tu..

kol 10,depa mula program..alhamdulillah,rasa berbaloi la tunggu..banyak ilmu yg siha dapat & program tu sgt         hebat..nabil siap sarung jubah + serban lagi..farah asyikin pulak nampak lain,pakai sarung tgn lagi..dia berubah 360 darjah...forum tu hebat sebab dia santai ,kelakar,and sarat dengan penghayatan agama..~pergh~


(nabil utarakan solan kat ustz don pastu dia akan cakap 
"ustaz bijak x soalan saya?"
ustaz don balas:
"bijakkkkkkkkkk"
pastu nabil terus buat muka 'cute' cam tu..)




~mereka (ustaz don , nabil, farah asyikin, uasaz donut (gelaran nabil kat angah)~


~khusyuk~


~suka tgk dia~



~macam kawan baik ja depa ni,cepat serasi~.


gambar2 telah dicuri dari juru gambar rasmi ekstival kuis 15...~harap maklum~


and pada hari khamis (12/7/2012)..telah berlangsung hari siswi kUIS (HASIS)..
aktiviti pertama yg HASIS buat ialah forum pasal aurat..panel ialah pensyarah akademi islam (x ingat nama) and puan hayati hamzah (yatt)..

ok,forum ni pon mula lewat..benci nyew..hihi..but its okay la ..kita kena la jadi seorang yg pnyabar yer..hihi..forum ni pon best jugak bagi siha sebab tajuk dia best..ditambah plak dengan cerita pnghijrahan yatt hamzah yg sgt mnyentuh hati dan sanubari.huhu

~semasa forum sedang berlangsung~

~yatt kata : adik,jgn tngkp gambar akak dari bawah stage,nnti nampak lobang hidung,malu ..huu~

~susah jugak jadi public figure ni,klw siha tobat rimas dah bila org dok mai keliling`

 ni kawan siha (tetiba,padahal x kenal pon)


 ~cantik nya yatt ni,jeles dibuatnya~


~ni kawan2 siha..bukan yg pakai tdng purple and putih ni,but yg blakang tu,3 org budak tgh dok senyum kambing..nampak x??hahaha~


~adik2 yatt~..siha sorang je yg tngkp gambar depa,maybe yg lain perasan ni adik yatt kot..huhu~

nasi arab pan asia..

assalamualaikum..

semalam nak dijadikan cerita siha dapat makan nasi arab..rezeki betol la sebab siha mmng dah lama mengidam nak makan nasi arab ni..sebelom ni just dgr org dok bcerita je,x penah lagi la merasa nasi arab ni..kbetulan plak kawan siha nak kluar gi bangi ,tujuan nya adalah untuk merasa nasi arab jugak..,so dia bungkus kat siha sekali..

nasi arab (ayam) and kawan siha pulak nasi arab (kambing)..


~siha punya sebijik cam ni la,but ni gamba yg dicuri di google,~

harga nasi arab yg ayam punya dalam rm 12..yg kambing agak mahal sikit..nasi arab ni rasa lebih kurang je macam nasi briyani, xtaw la klw anda2 diluar sana rasa cam lain but siha rasa cam nasi briyani je.
~depend kepada tekak anda lah yer~

nasi arab yg siha mkn adalah sgt banyak..klw sapa yg betol2 lapar insyaAllah habis la,tapi sapa yg sekadar nak mnggedik ngidam nak makan nasi arab,sila lah share..xyah nak blagak  makan sorang sepinggan...x pasal mmbazir je..nasi arab ni akan dimakan bersama2 dgn sayur (timun + tomato and stuff) juga bersama dgn dia punya sambal (rasa cam masam2,mngkin dibuat dari tomato dan sedikit cili,tapi rasa tomato lebih jelas)..ayam dia plak dia balut ngan aluminium foil..sedap gak ayam dia..yg seronoknya,kwn siha ni pi mintak sambal belacan..mmng haqu sunggoh la ..rasa cam x brapa kena ja bila makan nasi arab ngan sambal belacan..

nasi arab + sambal belacan= nasi arab pan asia ar jadinya..

but i really enjoy it..sedap pulak mkn nasi arab ngan sambal belacan..lagi sedap la dibandingkan mkn dengan sambal yg diorg sediakn tu..