gastrik pulak..

assalamualaikum..

sejak dua tiga menjak ni,siha jarang sekali dijangkiti penyakit (Alhamdulillah)..kalaw sakit pon x lain dan x bukan cuma lah selsema and sakit kepala (sebab resdung yang berleluasa)...BUT tup2 arini tetiba sakit perut yang sgt azab...disangka menstrual pain tapi rasa cam pelik plak sebab di fasa akhir menstruation x mungkin la sakit sebigini kan..selalunya menstrual pain menyerang di fasa awal kemunculannya..
sakit perut yg mnyerang tadi pernah mnyerang siha bbrapa ketika dahulu  kat kolej..then tadi,setelah dirujuk kat doktor yg x berapa bertauliah (google and mummy),mmng sah  siha kena gastrik..tekejut bebeno la siha waktu tu..x penah2 kena pnyakit pelik2 qupa ini...huhu..3 punca utama siha dapat gastrik adalah kerana :

1-makan TAK IKUT WAKTU...siha sememangnya makan ikot dan ja..xda specific time..tambah2 waktu pagi mmng xmakan dah..

2- stress..ni penyakit siha semenjak berusia 14 tahun lagi..x ley nak wat pa dah...

3-kekerapan makan asam, jeruk,dan juga mee segera....(makanan febret )




tanda yg siha alami :

-sakit perut yg teramat sangat...
-badan berangin je and asyik bersendawa  bila bahagian tubuh tertentu diurut 
-sakit kepala 
-loya
-badan lemah and lesu

kesakitan yg dialami is really not a joke...sgt sakit..rasa cam nak pitam pon ada...insyaAllah akan lebih mnjaga pmakanan selepas ini..









4 ahli syurga in the house:

✿ pink velvet ✿ said...

gastrik mmg sakit weh ... bykkan minum ayaq milo o lepas ni

seeha said...

@✿ pink velvet ✿
oo.kena minum milo o ek???thanks bg petua..skrg jugak aku pi bancuh milo o satu jag..

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal gastrik… sharing is caring... - Tanda dan Rawatan Gastrik

seeha said...

@armouris

thanks a lot 4 the info..sgt terharu..ngee