cameron highlands

assalamualaikum..

ni entry tertunda..hehe..sejak tgk 'makan angin' kat tv9 ari tu,teringin je nak wat entry pasal cameron highlands..tapi asyik tertunda saja..

siha pegi cameron ngan mak and pak cik siha..tu pon tanpa disangka2..sebab tujuan asalnya siha nak tumpang depa balik selangor ja..punya awal depa mai jemput siha..around 4 a.m...dalam pukul 9 dah sampai..bukak je pintu kereta untuk keluar dan menjejakkan kaki kat tanah cameron,siha tetiba loya tahap gila2..and x lama pastu muntah..jalan nak sampai cameron tu bengkak bengkok...hampir 30-40 minit la jugak kena menempuh perjalanan yang bengkang bengkok tu..boleh gila kpala hotak..dah la bengkak bengkok,pak cik siha pi bawak keta laju ,kejadian tersebut x ubah seperti pak cik siha tgh wat aksi drift..hahaha..

sampai cameron,destinasi pertama ialah..

cameron velley tea..best tempat ni..kami pekena teh sat kat sini,and pastu pi pusing2 tgk ladang teh...best, udara dia segar ja..


teh ni segelas harganya rm3/rm 4..rasanya ok la jugak

~sebelah tea house dia,ada ladang teh..syok woo~

~seluas mata memandang~


~ambek mood kat ladang teh~







after that,pak cik siha bawak pegi satu pasar ni..x ingat la pulak namanya apa..kat pasar tu segala benda pon ada..mak cik siha gi cari madu kat situ..



~strawberry pon ada~..
sampai cameron x sah klw x jumpa buah ni..


lepas tu pak cik siha bawak pegi ladang teh boh..


~kena mendaki untuk sampai kat puncak.~


~kat puncak,boh tea centre~

~macam2 ada kat sini~

~produk boh~





~alat2 entik~



~pemandangan dari tea shop~
'
 dekat boh tea centre ni macam2 ada..korang sampai je tempat ni,autamatically korang akan bau teh..x taw la mai dari mana..ada cafe/tea shop kat situ..tea dia mmng original la..gula and susu korang tambah ikut suka korang...depa cuma sediakn teh yg x dicampur ngan apa2 lagi..sedap jugak..

habis kat boh tea centre,terus ke lokasi seterusnya..

~lokasi berikutnya ialah big red strawberry farm~

dekat cameron ada banyak strawberry farm..siha rasa big red strawberry farm adalah yg terbaik and paling femes la..kat sini macam2 ada..ada strawberry farm,pastu ada bunga,cactus,kedai cenderahati,cafe yg best and macam2 lagi..


~kolam ikan pon ada~

~kaktus murah and comel~



~warna warni~





~taman agro~



~bunga banyak gila~





~stoberi yg mengancam~




~ni sayur pa x taw?? x ingat la..~




kedai ni semua barang dia berasaskan stoberi..ada sabun,syampu,coklat,keychain,and macam2 lagi..






~ni paling best...kat tempat ni ada macam2 dessert~sedap teramat..



destinasi terakhir kami ialah ladang teh (lagi)...kali ni gi tgk pemandangan dah..dah x leh nak telan teh dah..hahaha


and ni lah destinasi terakhir kami..sejuk sgt tempat ni..hehe..habis gi ladang teh ni,terus balik..On the way nak balik tu,kami terpaksa melalui jalan bengkak bengkok tu lagi..aksi drift berlaku lagi..di tgh jalan,tanpa disangka tetiba siha muntah lagi...kali ni teruk sgt2,..mungkin sbb jalan yg ntah pa2 + air cond keta mmbuatkan siha jadi cam tu..siha mmng x ley dengan air cond keta..dah la muntah kat dalam keta,habis baju siha..kena tukar..waktu berenti solat asar (x keluar dari kawasan cameron lagi),siha muntah lagi..oleh kerana takut termuntah untuk kesekian kali nya dalam kereta,maka siha pegi tandas and buat aksi cam pesakit bulimia..after that baru rasa ok..perjalanan diteruskan and selamat gak sampai selangor tanpa ada aksi muntah2..

lepas ni kena tiru aksi izara (vanila coklat) yg tido dalam kereta sebelum sampai cameron untuk mngelakkan diri dari muntah..



footnote:cameron best...









tukar header

assalamualaikum..

siha dah tukar header!!..yeay..dah lama dah teringin nak tukar header,tapi masalah yg selalu dihadapi ialah siha x pernah ada mood nak buat..

memandangkan photoshop cs5 telah berada dalam lappy siha,jadi mood tetiba ja ada..terus la buat..walaupon agak seqabut mata memandang and x berapa kemas,tapi inilah hasilnya..selalu siha wat header guna photoscape + gimp..tapi leceh sikit la kalaw guna software2 tu..




ni header yg lama ,wan hazel yg design..siha mintak yg tersimple ,so dia buat yg simple..terbaik..


ni header terkini,..doodle siha ambil fizgraphic punya..


walaupon x lawa . xcomel, dan x sejuk mata memandang..tapi ini hasil titik peluh siha,haha..i'm proud..mungkin akan blajar mendesign and mengedit dgn lebih tekun lagi selepas ini..





icip-icip at home

assalamualaikum..
nama saya naasiha sakina,
umur 20 tahun,
cita2 nak jadi doktor (tinggal kenangan ja la),
aktiviti waktu lapang: main masak2...

hahaha,actually nak cqita pasal my hobby tu ja..siha suka sgt masak,tapi xpandai sgt ..sekadar mngisi masa lapang..dulu penah gak attend kelas masak..tapi boleh kira berapa kali je siha pegi..~ada kekangan sedikit di situ~..


akibat x da guru yg nak mngajar (selain mak),maka siha banyak belajar dari majalah and kat TV saja .kalaw majalah selalunya yg mak akan beli x lain dan x bukan MAJALAH RASA,and SERI DEWI & KELUARGA...sekarang siap ada realiti tv,masterchef lagi kan..~peminat zamir di sini~..best gak tgk rancangan tu..siha klw nak tgk rancangan kat tv,siha paling suka waktu bulan puasa..belambak kot..tapi sekarang dok kat hostel,so terlepas la semua rancangan2 tu..sob3..


 dulu habis je spm,rancang nak ambik kulinari...tapi bila di teliti balik,rasa cam x syok la plak..nak kena blajar ngukir buah la,nak hias pinggan lawa2 la..eii,qenyah ngat aih..so tetiba ambil law..

antara  masakan yg brjaya di hasilkan:



~bakso lada hitam pedas~






~nasi briyani,daging kurma,udang goreng rempah,ayam masak merah~





~ketayap buruk nak mampos~





~telur gulung daging~




~ikan bilis cili~




~ketam masak lemak cili api~




~pizza sgt buruk~



~kek ~



~biskut~


~kek poyo~

~mee kuah~






footnote: sy harap saya akan lebih pandai memasak lepas ni..huhu


akhirnya,berjaya jugak..

assalamualaikum..

ni nak habaq mai ni..tadi kan,siha dah brjaya mnjejakkan kaki ke klinik gigi...hip2hooray!

actually dah hampir setahun siha plan nak pi klinik gigi..but tiap2 kali nak pi ja mesti  x jadik..waktu kat kolej ari tu kemain semangat nak ke klinik gigi, tapi x jadik jugak..so many times la rancang msti je x jadik,antara punca kgagalan itu adalah:

1- kena attend kuliah di pagi hari.. klinik gigi kat kolej siha tu beroperasi hari selasa,yg x syoknya tu,pagi selasa siha ada kuliah..nak ponteng,x berani takut lecturer tu marah..

2-ketiadaan peneman..wajib la siha kena ada peneman klw nak pi tmpat yg siha x pernah pi..siha x taw prosedur klinik gigi cam na..


3- masalah untuk mnjadi morning person...tidak dinafikan bahawasanya waktu study week,which mean class semua dah xda (waktu student2 bley blaja sendiri tnpa perlu ke klas,klw xpaham,pi rujuk kat pensyarah)..waktu study week siha bley pi dah sebenaqnya,tetiba x jadi juga sebab baloq liat nak bangkit pagi..adoii...klw dok umah,mak siha akan kejutkan siha sampai bangun..(tu yg berjaya pi  haqi ni)

4-masalah gusi membengkak..ni plak dok plan waktu ada gap waktu exam..elok pagi tu nak ke klinik,tetiba ada masalh ngan gusi plak..so batal lagi la rancangan teman..




ha,tu baqu sikit,klw siha pi list semua punca2 x ley pi klinik,jenuh gak la hampa nak scroll..ngeh3..

ok,berbalik pada topik ..minggu lepas siha ke klinik gigi..kna wat appointment (kemain lagi)..dia bagi tarikh 18/6/2012..huh,qasa cam nak nangis sat..hihi..pastu siha pon habaq la kat dia yg siha x leh mai klinik klw tarikh tu..siha mintak bulan mei jugak..dia cakap ..FULLYBOOKED,siap suggest suruh siha wat kat bangi lagi .."huih,x maw la aku,dah beratus kali aku plan nak ke klinik tu,but still i cant make it" (keluhan dalam hati)

then tetiba dia kata,"its okay la adek,adek datang minggu depan je la yer.."..
fuh,lega ..

hari ni kemain lagi siha bangun awal,nak pi jumpa dentist la kata kan..dah dekat 4 tahun xberjumpa,rindu plak rasanya (ayat pulun)..

nebes juga nak jmpa tu..eh,lupa plak nak kabo,tujuan pi tu sebenarnya nak pi cuci gigi ja pon.hehe..alhamdulillah,hari ni org x ramai..(masih terbayang kekalutan sewaktu pi hospital sultan abd halim tempoh hari)
doktor kat situ pon gentle je..cuci gigi ni x sakit pon sebenarnya,but sangat ngilu..sabo je la..

~gambar hiasan~


sekian terima kasih..


keterujaan

assalamualaikum..

entry ni nak citer pasal seorang kawan siha yg baru dapat baby...oh,orang lain yg dapat baby,siha plak yg over excited yer dak??hahahaha..
kawan siha ni kawen tahun lepas,and kami ni kawan baik dari kecik lagi..rapat gila la ngan beliau..but bila siha umo 8 tahun,dia and family dia pindah pi sungai petani..jadi kami terpisah..ada gak jumpa,tapi bila jumpa tu masing2 jadi segan..hoho..and last year mak dia aka best friend forever mak siha datang umah bagi kad kenduri ,terkejut gak bila dapat taw yg nak kawen tu kawan siha .....we are same age friend..so,maknanya dia kawen umo 19..dah jodoh dia la kan..waktu dok belek2 kad knduri dia tu,ternampak no phone dia,so mula sesi mnghantar-mmbalas msj..and skrg dah jadi rapat balik..





~GAMBAR2 MAJLIS PERNIKAHAN /PERKAHWINAN~








and sekarang dia dah dapat baby girl......hip2 hooray!!!




 baby girl dia diberi nama nur airish batrisyia..



p/s : saya tumpang gembira