bukit bendera,pulau pinang

assalamualaikum..

hari sabtu hari tu,siha gi bukit bendera...yeay!!! (buat2 seronok)..actually plan nak pi bukit bendera ni dah lama dah,tapi selalu ada ja halangan bila nak pi..mak and pak cik siha la yang semangat sangat nak pi sana..

so ari sabtu ari tu siha bangun awal pagi (untuk solat subuh,around 6.30 a.m)..then abis solat siha kejut adek siha..siha soh dia gi iron baju and mandi siap2..siha pesan kat dia :
"kerol,habaq kat mak aku x maw pi bukit bendera tu,,aku nak tidoq..ngantuk tahap gaban ni,semalam x ley lena.."

adek siha pon pi la habaq kat mak..mak siha dengan semangatnya soh siha pi jugak..siha akur..entah kenapa rasa liat sgt nak pi.tapi apa yg best pasal penang ialah kita kena naik feri..horray,,,siha suka naik ferry taw..tapi klw tetiba kena naik penang bridge je, automatik muka siha akan berubah wajah..










~ferry penang~



~ketika nak sampai pelabuhan~



after naik ferry,terus drive and cari tempat park kereta...nak taw napa cari tempat park kereta??..sebabnya kami akan naik bas ke bukit bendera tu..my mummy n uncle x taw jalan nak ke sana..so naik rapid penang je la jawabnya...

sapa2 yg nak naik bas ke bukit bendera,dari jetty korang kena naik bas rapid penang..no 204..tambang around rm 2...agak murah la sebab  jarak perjalananya ialah satu jam..hehehe..waktu mula2 naik bas ni,takut gak,sebab x taw waktu bila nak kena tekan bell (as i know bus rapid x sama macam komuter KTM yg akan mention and berenti kat setiap stesen)..but actually bukit bendera ni rasanya tepi jalan ja kot..im not sure about that tapi bus tu mmng berenti btol2 depan bukit bendera.so x yah nak risaw sgt..


           
                                                                                                 (dalam bus rapid)





masuk ja kawasan bukit bendera,kami terus beli tiket..tiket rm 8..



~ni la keretapi bukit bendera yer,muat 100 orang~


agak gayat jugak la bila naik keretapi tu..tapi xdak la gayat teqok2 sgt..lebih kurang 10 minit je perjalanan nak ke puncak bukit ni..bila dah sampai,korang akan nampak permandangan yang indah lagi cantik..lawa woo..







~pokok ni ada cam rupa orang la~

nampak prmandangan negeri pulau pinang


penat gak sebenarnya gi bukit bendera ni..and siha suggest sapa2 yang nak "back to nature" bley la datang bukit bendera,,bley tgk keindahan alam..bila korang lalu kat kawasan yang redup,korang akan rasa sejuk taw,cam ada air -cond...

habis daki bukit,kami pon pulang,naik bas (again)..pastu cam besa turun kat jetty and pi makan kat restoran kapitan..mak siha teringin sgt nak ke restoran tu..i wonder why..rupa2 nya sebab nak makan nasi briyani kapitan..nasi briyani dia best la..and x mahal sgt...puas hati la kiranya,,




footnote: sampai rumah terus dah xdak energy..

2 ahli syurga in the house:

✿ pink velvet ✿ said...

kami pon penah p bukit bendera.. tapi aku x bapa suka, paneh n pening, hahaha!

p/s : bukan men rambut fariha :P

seeha said...

@✿ pink velvet ✿
tu la,rasanya cam xdak apa yg mnarik sgt pon kat situ.wat letih ja..

p/s:dia slalu brbangga ngan rambut dia..nyampah..haha