bukit bendera,pulau pinang

assalamualaikum..

hari sabtu hari tu,siha gi bukit bendera...yeay!!! (buat2 seronok)..actually plan nak pi bukit bendera ni dah lama dah,tapi selalu ada ja halangan bila nak pi..mak and pak cik siha la yang semangat sangat nak pi sana..

so ari sabtu ari tu siha bangun awal pagi (untuk solat subuh,around 6.30 a.m)..then abis solat siha kejut adek siha..siha soh dia gi iron baju and mandi siap2..siha pesan kat dia :
"kerol,habaq kat mak aku x maw pi bukit bendera tu,,aku nak tidoq..ngantuk tahap gaban ni,semalam x ley lena.."

adek siha pon pi la habaq kat mak..mak siha dengan semangatnya soh siha pi jugak..siha akur..entah kenapa rasa liat sgt nak pi.tapi apa yg best pasal penang ialah kita kena naik feri..horray,,,siha suka naik ferry taw..tapi klw tetiba kena naik penang bridge je, automatik muka siha akan berubah wajah..










~ferry penang~



~ketika nak sampai pelabuhan~



after naik ferry,terus drive and cari tempat park kereta...nak taw napa cari tempat park kereta??..sebabnya kami akan naik bas ke bukit bendera tu..my mummy n uncle x taw jalan nak ke sana..so naik rapid penang je la jawabnya...

sapa2 yg nak naik bas ke bukit bendera,dari jetty korang kena naik bas rapid penang..no 204..tambang around rm 2...agak murah la sebab  jarak perjalananya ialah satu jam..hehehe..waktu mula2 naik bas ni,takut gak,sebab x taw waktu bila nak kena tekan bell (as i know bus rapid x sama macam komuter KTM yg akan mention and berenti kat setiap stesen)..but actually bukit bendera ni rasanya tepi jalan ja kot..im not sure about that tapi bus tu mmng berenti btol2 depan bukit bendera.so x yah nak risaw sgt..


           
                                                                                                 (dalam bus rapid)





masuk ja kawasan bukit bendera,kami terus beli tiket..tiket rm 8..



~ni la keretapi bukit bendera yer,muat 100 orang~


agak gayat jugak la bila naik keretapi tu..tapi xdak la gayat teqok2 sgt..lebih kurang 10 minit je perjalanan nak ke puncak bukit ni..bila dah sampai,korang akan nampak permandangan yang indah lagi cantik..lawa woo..







~pokok ni ada cam rupa orang la~

nampak prmandangan negeri pulau pinang


penat gak sebenarnya gi bukit bendera ni..and siha suggest sapa2 yang nak "back to nature" bley la datang bukit bendera,,bley tgk keindahan alam..bila korang lalu kat kawasan yang redup,korang akan rasa sejuk taw,cam ada air -cond...

habis daki bukit,kami pon pulang,naik bas (again)..pastu cam besa turun kat jetty and pi makan kat restoran kapitan..mak siha teringin sgt nak ke restoran tu..i wonder why..rupa2 nya sebab nak makan nasi briyani kapitan..nasi briyani dia best la..and x mahal sgt...puas hati la kiranya,,




footnote: sampai rumah terus dah xdak energy..

sukanya tengok transformasi mereka..

assalamualaikum..

semua sihat??ok,tanpa berlengah,marilah kita direct to the point saja..siha nak share gambaq2 artis tempatan yang dahulunya gemuk tapi kini dah kurus melutup..

1- datin norjuma

siha paling excited tangok gambar datin norjuma sebab waktu mula2 tgk gambar dia rasa cam x caya..siha ingat ada orang cuba nak mngamalkan ilmu hitam photoshop kat dia..malangmya sangkaan siha meleset..that is the real datin norjuma!..terkejut besaw la siha..


~gambaq terkini yang dah kurus..~


ni gambar yg siha ingat di photoshop kan tu
=

=

=

=

=



habis bersalin kat anak dia,berat badan dia mencecah 105 kg  klw x silap..



2-syanie
syani pon nampak banyak sgt perubahan..klw x silap dia wat pembedahan..


berat syanie sebelum pembedahan 200kg something..




~sekarang berat dia 100 kg je kot~


3-chef zam


~sebelum~





~selepas~


4-aizat af



~waktu dia memula masuk af~

not so long after that
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=





5-bunga cinta lestari

dia gemuk waktu dia pregnant..tu pon rasanya kejap sgt dia gemuk tu..


~waktu baru habis bersalin~








~sekarang dah kurus balik~

6- nik sayyidah

~sebelum~



~selepas~


cerita kurus nik sayyidah ni paling femes rasanya sebab dia wat diet secara drastik x amek nasik..fuyyo..


footnote: saya bila lagi??..~diam seribu bahasa~........................................


rianti cartwright tukar agama?

assalamualaikum..

ok,that is not a statement,that a question..satgi ada plak orang dok tuduh siha wat fitnah x tentu pasal..


semalam siha tengah dok membelek2 article kat yahoo,tetiba terjumpa pasal artikel 3 artis indonesia yang murtad..mula2 malas nak amek taw,tapi tetiba ternampak muka rianti cartwright..maka siha pon dengan tekunnya baca artikel tu..dalam artikel tu x sah kan lagi yang dia tu tukar agama..just gitaw yg dia kawen ngan someone ni (kalaw x silap laki dia kristian) and ada orang yang pernah nampak dia masuk gereja..bila ditanya kat manager dia,manager dia x taw nak jawab pa sebab dia sendiri pon x taw pa yg sedang berlaku..rianti plak x bagi apa2 keterangan lagi coz dia sekarang kat amerika..
setakat ni siha dapat taw dah ramai yg dok maki si rianti ni..kesian jugak kat dia sebabnya benda ni masih dianggap sebagai "khabar angin"..
siha harap sangat2 yg benda ni xbetul..sebab siha minat sgt2 kat dia..lagi pon murtad ni 'kes berat'..ni dah masuk soal akidah taw..

btw,ada sesapa yg x kenal rianti ke kat sini??(dah panjang lebar menulis,baru skrg nak tnya..hehe)..

bagi yang x kenal,rianti cartwright ni pelakon indonesia..dia penah belakon jadi aisyah dalam AYAT AYAT CINTA..selain dari tu ,dia berlakon dalam MUNAJAH CINTA..banyak lagi filem n drama dia,tapi x larat nak list kat sini..










akhir kata, siha harap dia masih islam..sekian terima kasih..


footnote: dia cantik kan??

jalan jalan pantai merdeka..

assalamualaikum..


hari jumaat ari tu kan,siha pi pantai merdeka..yahoo (buat syok plak..padahal dah cemuih pi sana)..x rancang pon nak pi sana..plan asalnya  nak pi sungai petani nak ambil ubat & M.C untuk abah..pi ngan pak cik siha..pak cik siha pon kebetulan nak pi klinik gigi,klinik gigi tu plak kebetulan dekat nak mampuih ngan klinik yang kami nak pi tu..urusan kami settle awal..tanpa disedari ,tetiba mak siha terperasan yang depan klinik tu ada HASANI..mak pon ajak la siha pi situ..tapi siha malas la plak..siha nak pi lain kali ja..tapi tetiba baru teringat yang hari tu (30.3.2012) adalah saat2 terakhir untuk tebus baucer buku 1malaysia (expired on 31/3/2012)..luckily siha teringat pasal hakikat tu..kalaw x rugi je baucer tu ..so geledah HASANI..siha dah buntu x taw nak beli buku apa.actually baucer RM 100 siha dah berjaya habiskan kat KL..so the left RM 100 siha nak habiskan kat kedah..minggu first balik adik siha nak ke harfa,so siha dah tebus RM 50 kat situ beli novel,kamus,n alat tulis..so maknanya tinggal rm 50 la nak tebus kat HASANI..kat hasani siha beli alat tulis,novel ,& buku resepi..ngeh3..nak habis kan RM 50 pon seksa kemain..setengah jam gak dok towaf hasani tu..

after keluar hasani kelam kabut kami semua sebab waktu tu dah pukul 1.00 p.m...pak cik siha nak kena cari masjid nak solat jumaat..waktu dok tengah serabut tu la pak cik siha ngan kakak dia (my mummy) decide nak pi pantai merdeka..depa dah 15 tahun x pi sana..siha x dak la selalu sangat pi sana..last sekali pi waktu raya aidilfitri tahun lepas..so,xdak la rindu sgt kat pantai merdeka tu..hihihihi..

yang syok tu jalan nak pi pantai merdeka kami semua x taw..guna "GPRS kepala otak" la waktu tu..akhirnya kami sampai gak..yang paling excited mestila mummy ngan pak cik siha..dah berkurun depa x pi pantai merdeka tu....








~dah lama x jadi budak2 kan??~



~ makan dulu,sebab nani (granny) dah lapaq~









~reason disebalik naiknya berat badan secara x terkawal ialah kerana saya suka makan ais kacang +laici kang,laicikang dia sedap wei.. ~



~lepas makan,kita sambung main!!! yeay~~..org jakun dah lama x main kat playground~



~depa turut join siha main kat taman mainan, yeay,ada geng!!~




~pemerhati jarak jauh takut2 ada org lemas,bajet nak jadi penjaga pantai~





~budak sunburn ni excited main air~








~mak ngan anak kesayangannya yang dah hilang cuma 2 kg lepas balik PLKN.~






 ~pakai baju kurung pon tetap ku nekad untuk meredah lautan samudera..walaupon dah banyak kali mai,but this is my first time terjun masuk laut~





~dok usha  takut2 ada lanun tersesat kat situ~


~kami nak beransur pulang dah ~



pantai merdeka best jugak,tapi lagi bertambah best kalaw ada pelampung ngan baju mandi..setakat main air boley la kalaw hampa mai pakai baju kurung..



pesanan penulis: setengah gambar ada watermark and setengah lagi xdak watermark..hohoho..