duhai hati

assalamualaikum..

lama x mnulis entry kat blog,so hari ni curi masa sikit nak tulis something..actually sejak kebelakangan ni,siha senang sangat terasa hati dengan org..pg tadi,siha terasa hati dengan someone ni (that is extremely the reason i write this entry)..kesalahan yang dia buat teramatlah kecil ( cerita lanjut terpaksa dirahsiakan)..waktu siha terasa hati ngan girl tu,terus terdetik kat hati siha:
"ish,aku ni cepat betol la terasa hati ngan orang sekarang ni,"

siha x tawu kenapa ley jadi cam tu..sebelom ni siha agak susah terasa hati dengan orang,but now dah jadi lain plak..terpikir la jugak kat mana silap nyer..

selalunya kalaw siha terasa hati /touching ngan sesapa,siha biasanya akan:

1-menangis semahu mahu nya (sometime)
2-buat muka toya ngan org tu (jika perlu)
3-makan jeruk berpaket2~supaya hati yang alkali mnjadi sedikit asid~<---------ayat cam pelik,, (kewajipan)
4-tarik nafas dalam2 supaya rasa marah dapat dikawal (MESTI)
5-dengar lagu sedih2 / rancak (keperluan)
6-akan jadi gila2~untuk menceriakan diri yg sdng murung (kepastian)
7-istighfar banyak2 (wajib,wajib,wajib)
8-zikir2 ~elak dari terus dihasut oleh syaitan yg chubby2~ (kepastian)
9-fikir positif (kadang2 je bley buat)
10-maafkan org tu dalam masa 3 hari (cuba sedaya upaya)

siha memang seorang yang dilahirkan dengan sifat perempuan ayu..hihi ~statement perasan~,so kalaw sapa2 yang ter UP suara dia kat siha,secara automatik air mata akan bergenang,hati plak akan mnjadi sakit seolah dicincang2...sbb tu klw siha cakap ngan org ,siha akan jaga nada suara ..

golongan yang akan mmbuatkan siha terguris hati ialah:

1- manusia yang suka tinggikan suara kat siha (walaupon dia punya alasan yg kukuh untuk naik suara,siha ttp    x ley trima)

2-manusia yang buat x taw / muka toya / x hiraukan apa yang siha cakap..nak plak bila siha x dak mood,mmng rasa cam nak cincang je manusia2 tu..

3- manusia yang suka cakap tanpa hiraukan perasaan org lain..



jadi sesapa yang baca entry ni,doa2 kan lah supaya siha bley jadi seorang yang lebih baik, dan berhati kental...







1 ahli syurga in the house:

miraa japri said...

mira plak orang yang susah sangat nak terasa even orang tu buat sesuatu yang sangat sakit ati rasanya... tapi bila sekali terasa sangat susah untuk dimaafkan....
:)