mengenali budu..


hey there...nak habaq something kat hampa ni,tadi kan,siha pi pasar malam!!!..hai,cam x penah pi pasar malam plak siha ni..actually bukan excited pi pasar malam,tapi sebab kami (mira n salwa) gi pasar malam tu untuk membeli ikan..x pernah2 kami pi pasar malam ni untuk beli benda cam tu...maklum je la,kami ni kat sini mana ada dapur,so kirim salam je la klw nak suruh masak sendiri tu..excited la jugak walaupon sebenarnya siha ni jenis x makan ikan...i x makan ikan,hanyir la..hahaha..~ngada2 plak~..kami merancang untuk masak ikan tu guna rice cooker jer..

ikan tu kami beli dalam setengah kilo je...dapat la 8 ekor..ikan yg menjadi pilihan ialah ikan termenung..balik dari pasar tadi,terus si salwa ni siang ikan tu,kesian gak kat dia,tapi apa kan daya ,nak menolong tapi memang siha x reti langsung,klw kat umah, adek siha la tukang siang ikan ni..so tadi,siha hanya mampu melihat dari jauh saja..just after ikan tu dah habis disiang baru siha ley ke sinki tu..

~ikan selepas siap disiang~
~gambar ni diambil dalam keadaan hidong yg ditutup~hehehe

ikan ni kami plan nak rebus je..yg paling excited of course la si mira sbb ikan rebus ni favourite dia..ikan rebus ni akan dimakan bersama2 dengan BUDU..tu yg siha excited tu walaupon x makan ikan,excited nak makan budu sebenarnya...


~budu cap ketereh~

siha memang x pernah rasa benda ni sepanjang menjalani 19 tahun usia kehidupan..sodap wei,rasa dia cam air asam (yg mkn dengan ikan bakar tu)..and sometime rasa cam sambal belacan..

benda yang perlu ada untuk makan budu :
=
=
=
=
=
=
=
=
=
~ cili padi,limau kecik ( wajib ADA), and bawang~

seperti yg ada dalam gamba di atas,bawang yg kami gunakan cuma banyak tu je..u need to cut it,x yah nak pi blend2,just potong kecil2,sama la cam cili padi tu jugak,just potong2 dia kepada bentuk yg lebeh kecik agar mudah dikunyah..~kalaw x suka pedas,jangan letak taw..~..then masukkan dalam mangkuk kecik,pastu tuang sekali dengan budu ok..kacaw2 sikit,then perah kan limau kasturi untuk menambahkan rasa kesedapan..hihi..


bila dah siap akan jadi cam ni:



so budu ni akan dimakan bersama2 dengan :

~ikan rebus yg telah siap direbus~


tengok dirah ,mira,n salwa makan cam sedap je,tapi siha x berani nak masukkan dalam mulut ..mula2 dirah soh rasa secubit ikan tu,rasa cam ok je,tapi still ada perasaan x lalu tu..then dipaksa pulak oleh si salwa..dia bagi setengah ekor ikan kat siha..cam biasa,siha akan buang kulit n isi yg warna hitam,so dapat la jugak merasa walaupon sikit..maybe sedap sebab ikan ni dimakan bersama budu..klw makan saja2,memang nak termuntah hijau dah..

x cukup dengan ikan rebus cicah budu,si salwa ni rajin plak buat koktail kat kami bertiga..siha ditugaskan untuk buka tin tu,tapi x ley nak lepas..hahaha..last2 mira n dirah yg dapat bukak..hahaha




so,totally kenyang malam ni...thanks a lot to salwa sebab sush2 wat ikan rebus cicah budu kat kami..(budu ditaja oleh 'abang' beliau..sedap betol budu cap ketereh tu)..

footnote: bila la agak nya nak boleh siang ikan ek,mak dirah  cakap (melalui phone dirah) kat siha "ni klw nak kawin ngan orang melayu memang x lepas ni.."..my short answer : "x pa ,redho ja,klw ada jodoh tu,ada la"...bukan mak dia sorang je cakap cam tu,dah ramai dah yg cakap lagu..redho je la..

2 ahli syurga in the house:

Cik tikah said...

x suka budu tpi suka laici. nmpk sedap jer. hehe..

alyea said...

budu sgt best..ikan pon..xpe siha pelan2 bljr mkn ikan ye..hehe