kerajinan datang semula


hihihi..siha update blog again..tadi habis dinner kat cafe,siha ke bilik senior siha ,kak mariam.,dia ni senior siha waktu kat maktab mahmud kulim ,and kebetulan kami study di kolej yg sama..tadi gi bilik dia sebab ada urusan sikit..~memang dah jodi hobi siha untuk mengganggu org d tengah mlm.. ~..

waktu tgh dok sembang kosong dengan dgn kak yam,tetiba kawan siha ,si dirah (juga junior kak yam), bertanya soalan cepu mas kat kak yam tu:

"kak yam,cam na kak yam blajaq???saya ni malas sungguh la nak study..sila nasihatkan saya"...

~lebey kurg cam tu la ayat beliau

then kak yam cakap:

"hampa kena set dalam kepala hampa supaya ingat,benda yg lepas x leh nak patah balik dah."

contohnya bila x study,then bila masuk examination hall,tengok2 soalan yg keluar tu senang n sepatutnya kita boley jawab,tapi oley kerana kita x study so,kita x ley nak jawab bnda tu..so,bnda tu terlepas cam tu jer..huhuhu..

bila dipikirkan ,memang betol...siha sendiri penah berdepan ngan keadaan cam ni..memang agak kecewa,tapi nak wat cam na,dah salah sendiri...~kantoi arr yg siha malas study~..



~this is kak yam~ 
she is a teacher -to- be...



then tetiba teringat plak nasihat sorang kawan siha ni,mumtaaz..dia ni international student kat kuis ni,kami bukan coursemate pon,dia degrre while siha diploma..kenal waktu sem 1 and she  is my only international friend kat sini..hari tu waktu tengah sembang2 ngan dia,ada la jugak tnya pointer dia sem lepas,guess what,pointer dia 3.98...memang terer habes ar dia ni..dia nasihatkan siha,kalaw nak belajar,kena betol2 faham,bukan bergantung pada hafalan semata2..kalaw hafal  tapi x faham,memang mengundang padah la.lagi satu dia pesan  kat siha untuk memanfaatkan peluang yg ada...


~so this is mumtaaz from south africa,~bunyi je africa tapi jauh lebeh puteh dari siha~
~she is somebody' s wife,and a mom of two childrens~


insyaAllah,apa yg diorang nasihat akan siha letak kat kpala otak siha ni..and semoga siha akan jadi cam depa..amin...


pesanan ringkas: doakan CGPA siha terus meningkat yer..

0 ahli syurga in the house: