final exam :usul fiqh

assalamualaikum..

korang nak tawu,hari ni kan siha exam usul fiqh..soalannya tersangat la "mudah"..siha study since semalam..tido kejap je,sebab kalaw tido lama2 pon mmng dah x aman , risaw je dok pikir soalan apa nak kluar..siha exam sessi petang,so pagi siha masih berpeluang untuk menghadap nota2 untuk dihafal..usul fiqh ni subjek arab,n subjek ni jenis yg kena faham n hafal2 belaka..

exam sepatutnya bermula pukul 2.30 pm,tetapi terlambat pulak jadi 2.45 pm..nak taw kenapa??sebab pengawas peksa skema sangat..hahaha...alhamdulillah, urusan siha dipermudahkan Allah,apa yg siha hafal  banyak yang masok,tapi malangnya,bila peksa dah mula agak lewat,maka hafalan siha mula bercelaru,siha mmng x tahu jawapan yg siha tulis tu betol ke x,malas la nak bukak buku n semak jawapan,kang x pasal siha meroyan plak klw jawapan siha salah ,so better dok diam2 sambil berdoa apa yg siha tulis tu betol..hihi..
and siha sangat2 beruntung sebab waktu siha tengah sibok menjawab soalan,tetiba ada sorang pengawas ni dok ushar kertas jawapan siha
then  he said : "ni salah ni,ni takrif lil qias,bukan istihsan."
wah,dia bagi jawapan kat siha...walaupon markah untuk soalan tu cuma 1 markah,but it still what we call "markah" kan??hahaha




but ada something yg membuatkan siha rasa cam nak meletop,dekat slip exam,siha sepatutnya peksa dari 2.30 ~5 .30 (oops silp,2.45 p.m)...tapi pukul 5 diorang pengawas dah kutip kertas..naseb bek siha ni jenis yg x berlengah2..siha siap awal..hihihi.~bangga sikit~....


siha peksa non stop minggu ni,esok pagi buta dah ada paper al lughah al arabiyyah ..terpaksa bersiap sedia untuk pening kpala tahap gaban..


pesanan ringkas: esok pagi peksa pon ley buka blog lagi??ish3

0 ahli syurga in the house: