hari last puasa..

assalamualaikum..

malam ni x bnyak yg update blog kan,maklum saja la ,malam raya..siha pon sebenarnya dah malas nak hapdet blog di saat ni,tapi dek kerana kbosanan yg melanda + nak menzahirkan apa yang tersirat di hati,maka siha gagahkan juga la wat satu entry..

hari ni hari last pose..esok dah nak rayer..hehehe..tapi,rasa cam x happy je nak sambut raya tahun ni..dgn keadaan rumah yg x cantek + lopak air merata2,,,keta comfirm2 la x ley nak masuk kawasan umah ..ari ni plak,dari pagi sampai petang x nampak bayang matahari pon..rasa cam xceria je hari ni..huhuhu..
rumput kat luar pon meniggi kemain lagi..sakit mata memandang..nak wat cam ne kan,org yg janji nak potong rumput tu x datang la plak..x kan la siha nak gi potong sendiri ..siha mana reti guna mesin rumput..huhuhu

ada lagi satu asbab kenapa raya tahun ni x best,tahun ni, x dak lampu lip lap..pelita pon x dak ugak..yg paling memilukan,bunga api pon x hado..waaa...~cam bebudak plok~..tapi hakikatnya,klw benda2 tu x dak,mmng MENGURANGKAN kemeriahan raya ar..

tapi petang tadi best la jugak..walaupon cuaca mendung ja,tapi best ar sbb dapat buang masa kat bazaar ..siha klw nampak mknn mmng akan gembira..apa yg siha ngidam semua dapat..manyak suka..


time nak beli murtabak peling mnyeksakan..org ramai woo..barisan panjang..kesian plak siha tgk tokey murtabak tu...x menang tgn dibuatnya..murtabak dia terbaekkkkkk..tu yg ramai customer tu..



~senang hati dapat makan benda ni~




~bertambah senang hati bila makan KFC time berbuke~


habes solat maghrib,keluar lagi..kali ni gi pekan..nak mmbeli apa yg perlu untuk hari esok..kononnya bila keluar malam2 ni senang sikit,sbb mesti x de ramai org kan..tapi rupanya sangkaanku meleset sama sekali..ramai nak mampos org..sesak btol.waktu kat petronas,tgk punya la ramai org kat mesin ATM tu..sabar je siha beratur..dekat 15 minit beratur,tetiba semua org yg beratur trus kluar..rupanya mesin KEHABISAN DUIT.....nak pengsan siha waktu tu..dah la kat dalam dompet ada seringgit ja..~besok cam na nak bagi duit raya kat org~...hahahaha..
so,yg shopping td tu adek n mak je la..siha x de duit kna tgk je la..hik2...~aku tgk carry junior dok melambai2 kat aku soh amek dia~..soh mak siha belikan carry junior,tapi mak kata,"shokubutsu ada sebotol lagi kat umah"..


~org maseh ramai di malam raya~



~ kupas bawang amalan wajib di malam raya~



bisik hati : harap2 hari esok lebeh best dari hari ni

dah sampai kedah..

asslamualaikum..

semalam siha n rakan2 utara yg lain pakat2 mngusung beg besaw2 gedabak untuk pulang ke kampung..cam biasa,siha akan balik ngan permata (persatuan mahasiswa islam zon utara)..sonang sikit kan,just booking tiket,x yah la nak sush2 ke pudu or jalan duta tu kan..klw pi pon,belom tentu ada tiket ..hik2..



bertolak dalam kol 11.30 p.m..target ley sampai kol 4@5 a.m,tapi hampeh..sampainyer kol 6.30 a.m...nak taw napa??sbb nyer semalam traffic jam woo...setengah jam bas tu x bergerak..maklum la,semalam mmng ramai gila yg balik kampong kan..so mmng sgt2 sesak..RnR pon sama..sesak benor.

dah la berenti sahur dekat sejam..perghh,mmng mnguji ksabaran la jugak..after sahur,siha tnggu kat dalam bus jer..but ada something yg sgt menggelikan hati semasa dalam bas tu,dapat tgk aksi org makan kropok dgn muka series + ngantuk +  jilat jari..hhahahahaha..agak2 org tu nampak ke x ek siha dok usha dia..dah la siha ni dok seat depan sekali..waktu bas dia dah nak bjalan, siha  ngan membe siha siap gi bye2 lagi kat dia,agak2 dia nampak ke x ek??mwahahahahaha..~ok,sila abaikan citer pasal budak kopok tu~
 bus kembali bergerak kol 5.30..dalam 6.30 am,selamat sampai kat stesen bagan..abg siha dah hangin satu badan dah..maklum la,dia tnggu dari kol 4 pagi..

sampai je umah,maka terkejut beruk la siha,tgk umah dah macam padang jarak ,padang tekukur,..gila ar bezanya...huduh x terkata..mesti raya dah x meriah dgn surrounding yg cam tu..wekk..
and yg paling sadis sekali sbb pokok ketapang dah x da..according to my mummy,pokok tu ada penghuni,dia dgr cerita dari sorang pak cik kat area tu..i trust this pak cik,so,makna nya,selama ni, "abdul muluk" mmng ada..

and petang tadi mummy ajak siha n budak senget si hewon gi bazaar.bazaar tu still x berubah cam tahun lepas..hahahaha..penat sikit la tadi sbb tnggu ayam bakar punya la lama..cam skru lutut ni dah longgar ja..balik terus rasa haus yg teramat sangat..x sabo nak bukak posa  ~perangai sebijik cam budak hingusan~


~juadah berbuka for to day~


tinggal kenangan

assalamualaikum..

erm,pada hari selasa yg lalu..salah seorang rakan saya telah datang ke bilik saya, ~pehal plak ayat haku cam budak darjah 1 ni~..

ok2,straight to the point je la..kat kolej,siha ada sorang kawan,actually bukan corsemate siha,dia ni budak diploma bhsa arab..kiranya corsemate pada si naadhirah naiimi..dirah ni kawan siha dari sekolah lagi..kat sini kami dok serumah..kat sini,kawan2 dirah n mira dah jadi kawan2 siha gak..~mira tu pon kawan sekolah n housemate kat kolej ni~
si farahin ni selalu la mai umah siha ni..nak wat assignment n discussion ngan dirah..siha rapat gak ngan dia,~kami suka gelak kuat~..farahin ni klakar orangnya..then semalam dia datang bilik nak gtaw dirah yg dia nak pindah ke UITM kuala pilah...terkezut gak la siha ni..from diploma bhsa arab dia bertukar ke diploma pengurusan ladang..macam jauh beza ja kan..apa2 pon,tu pilihan dia..harap tu jalan terbaik untuk dia...~chaiyok farahin~



~with farahin~

~ farahin as "ash'ab" ,jadi laki plak dia ni ha~



~dirah,siha,minah farahin~


~kekasih gelapku~


rugi tak terkata

assalamualaikum..

its khamis already..hadoi,what a fast ..dah sampai ke penghujung ramadahan sekaligus penghujung semester 3 ..abes raya sudah masuk MODE FINAL EXAM.~ i hate this mode~..
so,nak dijadikan cerita..minggu ni adalah minggu terakhir kuliah n tutorial..lecturer2 yg dah habes mngajo biasanya dah x buat kelas,kononnya nak suruh student balik kg awal...ngeh3..seperti biasa,siha antara manusia yg TAK PERNAH dapat peluang cam tu..maklum la,budak2 fakulti Akademi islam selalunya sukar untuk habiskan syllabus..buku tebai 500 page..mmng x mungkin la nak boley habes cepat kan..subjek student fakulti Al beza ngan budak fakulti lain..hahaha..klw budak IT,banking,economi,education,n yg sama waktu dgnnya selalunya subjek diorang santai sikit..bku dia kemain nipis..dah mcm buku 555 pon hade..klw tebal pon,bukan ada point sgt,latihan je lebeh..klw buku siha cam tu,senang la sikit,boley la bersenang lenang sambil berfoya2..ngeh3..~guraw~

ok,back to the topic,my college dah lengang.., sbb bebudak kolej ni pantang ada free sikit,semua cabut lari balik rumah..even cuti deepavali pon kemain seronok nak balik, sambil nyanyi lagu balek kampong lagi time dok angkut beg..cam depa la plak nak raya kan..this week bnyk lecturer yg dah x masuk ,faktor utama adalah buku yg diajar telah berjaya dikhatamkan..n faktor kedua lecterer sebok dok kira carry mark..student yg xde kelas hari isnin  pon awal2 lagi dah balek even ada beberapa kelas yg masih berbaki pada hari selasa dan rabu dan khamis dan jumaat...depa wat2 pejam mata je la kan..girang sgt nak balek umah tgk ketuk2 ramadhan agaknya..hahaha..walau apa pon,naasiha sakina membuktikan diri beliau masih mampu bertahan di kolej nya hingga saat ni ,tu  sbb nya semua junior sgt respect pada beliau..hahaha..~tipu sgt dah tu~..ok,tipu..siha x balek lagi sebab kelas siha this week SEMUA ada lagi,siap ada kuiz,presentation,syafawi (oral),listening (mUET),speaking (MUET),penyerahan assignment,..mmng senget la pala hotak siha ni..ada setengah subjek yg x berjaya dihabiskan so that lecturer kata masuk dewan exam nnti baca bismillahi tawakkaltu alaAllah bnyk2..haha..yesterday (rabu),ada dua kelas siha TERLEPAS...knapa??sebab satu kelas tu, kelas usul fiqh tutorial,siha dok ingat xdak dah sbb waktu KULIAh usul fiqh pada hari selasa ustaz dah say good bye ..bagi sepatah dua kata bagai..siha dok ingat x de lah kan..RUGI GILA la waktu tu..sbb usul fiqh tu my febret subjek..ngeh3..kelas kedua yg siha TERLEPAS tu ialah kelas fiqh munakahat..pergh,ni siha TERLEPAS sbb siha saket perut ..memula tu siha rasa cam x bersalah sgt TERtinggal kelas tu sbb pada hari ni,supposely ada kelas tutorial nyer..siha siap kna wat presentation lagi..tapi alih2 waktu siha nak ke kelas ketiga siha (kelas masodir dirasah islamiyyah), kawan2 cakap yg besok kelas tutorial munakahat xde..perghh..rasa cam nak gugur jantung waktu tu..korang semua kena tahu yg naasiha sakina TAK SUKA PONTENG KELAS TERAKHR..sapa yg penah jadi student mesti tawu kenapa siha suka sgt kelas2 last ni..cuba teka knapa?? sbb kelas last ni lecturer akan bagi soklan2 yg bakal naik lam final nnti..tapi bukan SEMUA lecturer pon..hehe..other than that,kelas last selalunya best sbb lecturer akan berperangai lain dari yg lain..yg garang akan jadi cool je..n yg buatkan siha rasa sgt2 rugi adalah kerana x dengar ucapan n pesanan terakhir lecturer tu..sem depan of course dah x kan jumpa muka depa dah kan..mesti akan rasa kehilangan punya..wakakaka..




moral value: rajen 2 la ke kelas..

lagu spongebob versi kedah

assalamualaikum,jawab jgn x jawab...punya la dok jelajah google tadi,tetiba trserempak dgn lagu spongebob ni..lawak kot..hahahahahaha


: LAGU SPONGEBOB SQUAREPANTS!! VERSI KEDAH :)

Hampa redi dah ka weii??
Haa kapten,
Apadia?Tak dengaq nie!!
...Haaa la kapten..
Ohhhh...
Sapa hat dok dalam nanaih wah laut?
"Spanbob Seluaq Petak"
Belubang,meghesap paihtu wana kunin
"Spanbob Seluaq Petak"
Kalau hampa suka benda laut hat ngarut
"Spanbob seluaq Petak"
Mai la sini teghejun cam ikan temenung
"Spanbob seluaq Petak"
REDi?
Spanbob seluaq Petak
Spanbob seluaq Petak
Spanbob seluaq Petak
Spanbobbbbbbbb seluaq Petak!
 
 
 
 

happy birthday to me ~12 08 1992~

assalamualaikum..

cuba teka ,kelmarin hari apa??

"kemarin ari jumaat"


hahahaha..and kemarin jugak besday saya...tapi x seronok pon besday kali ni,even ramai benor yg wish nyer 2..maybe sbb xde org wat suprise party kat siha kot..hahahaha..seumor hidop,xde sapa pon pnah wat suprise party kat siha..but i did'nt mind pon,tu bukan matlamat utama siha..huhuhu..

setakat ni,mmng ramai yg wish through fb je..kat henset just sorang je..maybe ramai wish kat number siha,tapi as u know ,my number dah hilang..so,skrg i pakai nombor baru..ngee..

"siha,hadiah apa yg ko dapat tahun ni??"


ooo..bnyk sangat hadiah yg siha dapat..,hehe,xde la,sikit je but its really worth to me..

1-doa dari kwn2 (depa doakan siha kurus ~yahoo~)
2-senyuman dari kawan2 (senyuman paling mahal)
3- nyanyian happy besday dari naadhirah naiimi (suara dia sumbang sikit,harap dia boley elokkan vokal dia lepas ni)

4-wish dari family.



erm,tu je kot..hahaha..xde apa yg menarik dgn besday siha tahun ni..hihihi..sebelom terlupa ,thanks kpada sesapa yg wish kat siha yer,,heheh..



~muka budak yg dah berumor 19~







segmen: pengalaman beraya di kampung



owner blog kat atas tu ada ajak siha join segmen dia..dia cam tawu2 je hobi siha ni suka join segmen ..hahaha

tajuk dia pasal pengalaman raya kat kampung...hurm,cam ne nak citer ek...actually siha ni mmng dah stay kat kampung...family siha ni dari kecik lagi dok kat umah tok wan siha tu..

ok,meh nak story mory sikit pasal raya kat kampung ni..

ok,cam besa,aktiviti wajib di malam raya ialah main bunga api..wohooo...ok,siha mmng suka jadi budak2..
adek2 siha tiap2 malam raya men bunga api..so,siha x kan lepaskan peluang untuk mngganggu aktiviti mereka..hoho





pagi raya plak cam besa la kan,awal2 pagi lagi dah terpacak kat depan masjid...penoh woo majid tu,kalah sembahyang terawih..habis sembahyang raya,masanya untuk tngkp pic + mkn kuih raya...hehehehe








habis makan,selalunya siha layan tetamu yg mai umah terutamanya budak2..suka2..klw petang2 or malam,siha akan raya kat umah kawan siha..hohoho..umah siha klw raya pertama selalu penoh ngan tetamu,raya kedua or raya ketiga plak family siha akan beraya dia baling...tapi siha dah dekat tiga tahun x raya baling,sbb raya kedua n raya ketiga siha AKAN tak sihat..siha pon x faham knapa jadi cam tu..

as conclussion,siha berpendapat bahawa raya kat kampung lagi seronok..suasana dia lain macam sikit...




tips: cara nak dapatkan muka yg berseri2

-assalamualaikum...


ok,mesti korang terkejut kan bila tgk entry kali ni,pelik..lain dari yg lain..x kurang gak,mesti ada yg berbisik dalam hati:

"ish,muka dia pon x berseri2 lagi,ada hati plak nak kasi tip kat org,dasar boodark SS"


x kisah la korang nak kata apa pon,siha just bagi tip ni sbb siha rasa cam elok ja..beside,tip ni tak la qenyah sgt kan..ok,lagi satu siha nak habaq awal2 yg tips ni bkn siha buat sendiri,siha jmpa ja..just nak share ja ngan hampa semua ni..



ok,this is the tips:



1-Muka anda biasanya akan berminyak selepas bangun tidur.
Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah.
Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi 3 kali.
Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi,pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.
Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.
2-Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk.
Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.
3-Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.
4-Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum tiga teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.
5-Setelah itu lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.
6-Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat.
Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan.
7-Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat­­­­=­­­
8-Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supa diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.
9-Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air.
Minumlah setelah setengah jam selepas makan.
10-Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.
11-Amalkan solat tahajud.
12-Sentiasa tenang dan bersikap positif.
13-Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.
14-Maafkan semua orang sebelum tidur.








ok,tu dia serba serbi tip yg siha jumpa tu..rasa cam ok je kan..x menelan
 belanja pon..beside,tip ni mencatikkan luaran dan dalaman...penting tu





..

saya hipokrit...pergghh,x ley blah..

assalamualaikum ...
 korang sihat??rindu plak nak menconteng blog ni ha..

kali ni siha nak buat luahan perasaan sikit..siang tadi.siha ada subjek hifz quran, kelas tu habes dalam kol 3 ptg..my next kelas kol 4 petang,kalaw hari biasa,siha n kwn2 akan menyerbu cafe or koperasi (mkn ais krim),tapi mmndangkan bolan posa,siha n azwa( kwn rapat kat kelas) nak dok dalam kelas 2 je sambil sembang2 kosong (nampak sgt aku suka buang masa)..then ada lagi dua org kawan siha yg nak lepak kat kelas tu jugak..

tetiba siha cakap kat azwa:

"eh,azwa,semalam kan,kak kyla ada story mory pasal dato S kat ak"
 dah habes bab dato S,siha masuk plak bab pasal mr Z..

then kawan siha yg dok dalam kelas tu dok pasang telinga je..then tetiba salah sorang dari dua org kawan siha tu cakap:

"ko ni siha,ak tgk bukan maen baek lagi,x cakap ngan laki bagai,tapi cam ni rupanya perangai ko..hipokrit"


pergh, tersentap hati mak nak...pedas benor ayat dia..kalah cabai burung nuh..
nada percakapan dia ok,xde la dia tinggi sora pon... siha try la nak ckp lek lok ngan dia..tapi dia x nak dgr,dia still ngan pendirian dia..ok,fine,mls nak bertekak di bulan ramadhan,n siha cakap terus terang siha x terasa hati ngan dia n siha wat entry ni bukan nak burukkan or ngumpat dia..just sekadar nak bg taw keadaan yg sebenarnya je....siha akui mmng siha x cakap dengan budak laki kelas siha..bukan sbb siha pemalu ..siha ni jenis muka x malu sikit..tapi salah ke kalaw siha x cakap ngan budak laki...bukan tu ke yg sepatutnya??..budak syariah yg ada asas agama, supposely kena la beriktilad sikit dgn kaum lelaki kan..bukan nak berlagak baik,tapi kalaw dah ada peluang nak jadi baik,why not we grab it kan..siha still je cakap ngan budak laki kelas siha,tapi jika ada urusan la..kat zaman sekolah dulu,perangai siha lain sikit,siha selalu je cakap ngan budak laki.but dengan classmate je la..klw budak senior or junior mmng siha x cakap..bila siha masuk IPT,ada la jugak nawaitu nak berubah, nak la jaga iktilad sikit..tapi kalaw mai dekat presentation or grouping,siha mmng xde hal la klw kna combine ngan budak laki...so,apa masalahnya sekarang ni?? xkan nak bertegur sapa ngan budak laki klw xde urusan kan,nnti x pasal2 kna cop plak,siha ni  student FAKULTI AKADEMI ISLAM, budak fakulti siha ni,kalaw ada yg  buat something yg salah sikit ,mesti jadi buah mulut fakulti len punya la.

siha akui siha ni agak gedik, DATO S & MR Z tu actually bukannya sesapa pon,siha saja je nak bergosiip ngan si azwa..siha x reti nak hipokrit,kalaw nak gelak pon,siha gelak je cam besa,xde nyer siha gelak sambil tutup mulut..x caya gi tnya kwn2 yg rapat ngan siha..i just cant be someone that im not..


sebelom siha akhiri carutan siha, siha amat berbesar hati untuk memaklumkan bahawasanya,jangan la kita menilai seseorang tu tanpa USUL PERIKSA terlebih dahulu yer.


PLEASE BEAR IT IN UR MIND..
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=




.~~we'll never know people better than themselves~ 









saya makhluk rabun..

assalamualaikum,lama la hapdet blog..korang semua sihat x??puasa cam ne??..hehehe..

sebenarnya siha nak menzahirkan rasa terkezut siha kat sini...hohoho..
 siha rabun rupanya,,,~baru tahu~..hari jumaat lepas,siha ada buat test..kat kedai spec bawah tu..siha wat test tu atas kesedaran diri sendiri la sebab siha macam terperasan yg penglihatan siha makin x jelas..oley kerana siha tgk uncle (the owner) dok tgh bosan dek kerana kekurangan customer,jadi siha pon decide nak pi ganggu hidop dia..

dia dgn pnoh sopan santunnya soh siha duduk atas kerusi then dia tutup sebelah mata siha..waduh,pening kpala nak baca tulisan kat depan tu ha...uncle cakap mata siha kna pakai spec..aloha...siha x mo pakai spec..nnti muka cam mak cik jual popia goreng...menurut kata uncle yg amat siha sayangi tu, power siha 250..wow..agakla nak pitam waktu tu..siha teringat lagi,waktu siha wat medical check up waktu nak masuk IPT,nurse nasihatkan siha untuk  pakai spec..tapi siha wat x taw ja kat nurse tu,~sbb dok ingat nurse tu buat ayat 12~

uncle kat kedai spec tu semangat betol soh siha wat spec..dok suruh siha test semua spec2 yg ada kat kedai 2..cuba punya cuba,rasanya satu pon x kna ngan muka siha..




~tengok la betapa huduh nyer siha bila berkaca mata~


p/s:  

happy besday ..(7.8.1992)..

♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.​♥♫•♫♥ ஜ♥(¯`•.ღ¸.•´¯)♥ஜ♥ ♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯` •.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.♥♫•♫♥

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan *****
Allah selamatkan kamu...

♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.​♥♫•♫♥ ஜ♥(¯`•.ღ¸.•´¯)♥ஜ♥ ♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫​♥¸•´¯`•.♥•´¯` •.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.♥♫•♫♥

happy birthday ,May this birthday be just the beginning of a year filled with happy memories, wonderful moments and shining dreams.