al-kisah nya,siha derma darah.

assalamualaikum..

korang tawu x,siha derma ar jumaat ari 2..first time kot derma darah..

sebelom ni,klw ada kawan2 ajak siha pi derma darah,siha akan tetap dgn pendirian untuk x nak berikan darah nis etitik pon pada org laen...~omak aii,kedekut bonar aku ni ha~

actually bukan sebab kedekut or takut jarum,tapi sebab siha x nak gemok..semua org pon cakap yg derma darah ni boley sebab kan berat badan naik..aduuhh,2 yg siha lemah sgt2..maklum la,siha ni kan gemok,so, bila berat makin bertambah,maka automatik la siha ley jadi rikishi versi naasiha sakina la kan..huhuhu..

tapi ,pada hari jumaat yg begitu syahdu, siha telah nekad untuk mendermakan darah siha!! satu keputusan yg agak nekad ..ni semua kawan siha punya pasal la..dia nak gi derma darah,then ajak siha join,ntah cam na,tetiba je boley cair hati ni..siha pon pi la ke destinasi yg sepatotnya,iaitu di bilik persatuan mahasiswa..

sampai je sana, akak 2 soh siha timbang berat badan dulu..nak make sure yg siha ni 45 kg keatas...mula la nak hangen satu badan waktu 2..sebabnya dah terang lagi jelas yg siha ni gemok,x mungkin la berat siha 45 kebawah...waktu rasa cam nak !$&%!^^&)(*_(@(_!+@..

erm,abes timbang berat badan, kna isi borang plak..mcm2 dia tnya...agak leceh di situ..habis isi borang, tiba la waktunya untuk ujian darah,ujian darah ni la yg akan menentukan samada kita layak menderma atau tak.....mula2 kawan siha kna dulu..siha tgk dokrot 2 amek something cam pengepit or jarum..dia buat kat jari belah kiri..klw sapa yg tulis sbelah kiri,dia akan wat kat tgn kanan..waktu 2 siha agak la cuak,sebab waktu siha medical check up ari dulu, siha pnah nampak ada sorang pesakit 2 kna cucuk ngan benda 2..waktu 2 menggigil la siha.tapi bila nama siha kna panngil.doktor x wat pon cam 2,kira selamat la time 2..tapi waktu nak derma darah ni, kena plak wat bnda ni.serius cuak..waktu kawan siha kena 2,siha tnya kat dia:

"acik,sakit x??"
 dia kata sakit la siha..

perghh,waktu 2 rasa cam nak lari laju2 keluar dari tempat 2..tapi x mungkin la kan..bila sampai turn siha,doktor 2 tnya siha:

"adek dah mkn blom??"
"dah"

"tido cukup 5 jam x??"
"cukup" ~padahal x cukup pon..~

"'ada amek pa2 ubat x sebelom dtng sini??"
"xde"


pastu,saat yg ditunngu akhirnya tiba jua..wah,mngucap ja waktu 2,takut gak klw2 siha termenjerit cam pontianak...hohoho..siha klw menjerit x pnahnya nak sopan..kih3

bila nampak je doktor 2 nak cucuk siha,siha terus alih kan pndgn siha kat tempat len..rupa2 nya x sakit pon bnda 2...sikit pon x..siha je yg over2..walaupon bnda 2 x mnyakitkan,tapi darah yg keluar teramatlah banyak..x setimpal ngan rasa sakit yg kita alami..doktor 2 ley plak main2 ngan darah siha 2..hehehe..dah nama pon nak uji kan,so kna la maen2 sikit..

alhamdulillah,siha boley mnderma, tapi sayang nya kawan2 siha plak yg x ley derma sbb ada problem ngan darah.

habis kaunter 1, siha ke kaunter 2 plak..doktor 2 nak check tekanan darah,,alhamdulillah, tahap darah normal je,,

so ke kaunter 3, nurse 2 mintak IC la plak..nseb bek siha bawak..

abes kaunter 3, tibalah saatnya untuk mnderma darah..menggigil untuk kali ke-100 la waktu tu,,siha dibaringkan kat atas kerusi..cam kat klinik gigi...siap dapat selimut lagi waktu 2..siha pon apa lagi,feeling jadi org sakit la time tu..wat muka seposen n muka bermaya..nmpak cam org nazak dah siha time 2..then nurse 2 kata:

"are u ready??"

siha angguk je,mulut dah x ley bukak sebab nak belakon cam org sakit punya pasal..ngeh3..pastu doktor tu sapu ubat kebas..maka jarum pertama singgah di lengan siha..aucchhh..cakit cangat..hahaha..x la,x sakit sgt pon,cam besa ja...pastu mai plak jarum kedua yg besarnya cam straw minuman 2 hah..waktu nmpak jarum 2,maka siha rasa:

"ish,jarum cam ni boley bawak maut ni, nak lari x boley,nak pura2 pengsan pon x boley,redho je la,~sambil baca syahadah"

tapi yg ajaibnya 2 sebab siha x rasa pa2 pon..hahaha..dah nama pon letak ubat kebas,comfirm la x rasa sakit sgt kan..doktor 2 soh siha genggam2 tgn n lps,nak bagi darah keluar cepat kot..sampai tgn siha gigil la waktu 2..lbey kurang 10 minit,darah siha dah cukup sepeket..omak aii,tekejut + nak pengsan bila tgk darah sendiri time 2..sumpah lemah semangat..klw tgk darah org lain boley plak...hahaha

time dah selesai, doktor 2 nak bgunkan siha,tapi dia tersilp tekan button,so,kerusi yg siha baring 2 hampir2 je nak tertungging ke belakang..nseb bek ada dinding,so,siha x jatuh,waktu 2 doktor 2 muka panic gila..siap ckp sorry bnyk2 kali lagi..nseb bek dia ckp sori,klw x,mmng nak kna saman la ngan siha..

habis derma,doktor bagi biskut,jeli,air kotak,n sijil..but ada something yg dia terlupa nak bagi??cuba korang teka??hahaha..dia lupa bagi ubat la..org len semua dapat,dekat siha,boley plak dia lupa..ish2..tapi x pa,org ckp ubat 2 ley sebab kan kita nak mkn bnyk..so,siha syukur sgt sbb dia x bg..sebelom kluar,doktor 2 soh abiskan air kotak dulu..siap bagi dua kotak lagi..huhu~thanks ye doktor~





~dapat sijill..yahoo..biskut ngan air kotak dah xde sebb awal2 lagi siha dah sapu~



best la derma darah ni..hampa yg kat luar sana 2 pi la derma darah na,jgn la kdekut sgt ..hehehe..tapi, nak taw x,habse je derma darah 2,siha x sihat la..sakit tekak + batuk..bdn siha especially tgn siha asyik menggigil je bila pegang bnda2  berat..tempat yg kena cucuk plak dah btukar warna jadi jadi cam lebam2..tapi 2 simptom biasa ja rasanya..hahahaha

2 ahli syurga in the house:

aLyA_syGS said...

orang darah O kena lah rajin2 derma ye..HAHA :)

Qaseh mYra said...

weh sihak. ak pon tringin gak masa sem lepas. almaklumla masa tu semangt tgh berkobar2. tapi skarang fhm2 la kn..saya ni mmg penakut darah..thats fact..tp apepun saya tetap nk try gak kalo ada lg nnti..hehe