memori dgn pak long..

assalamualaikum..

tgh2 bosan ni,seronok gak klw boley update blog..huhuhu..

tadi waktu sibok dok "punggah" folder2 dalam lappy ni,terjumpa satu picture....picture yg amat mengujakan siha...siha pon mmng totally x ingat yg siha ada gambo 2..terok btol prangai siha ni..mwahahaha..

"eh siha,pic apa??cuba tunjuk kat kami??"

boley2,mai siha nak pelekat gambaq 2 kat sini..

tgk kat bawah:
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
TADAAA...


 ha,tu dia gambaq yg siha dok maksudkan 2..ni pak long siha...the only pak long...rindu gila kat dia..actually,dia ni bukan pak cik siha ok....dia ni guru besar siha waktu siha sekolah rendah dulu2..plus,siha ni batch paling "tua" kat sekolah rendah waktu 2..siha ingat lagi,siha ni agak la rapat ngan pak long..waktu siha darjah 3,dia yg selalu mai amek siha pi tuisyen..baek woo dia ni.. sgt2 baek..tapi dlm baik2 pak long,dia ni boley tahan gak garangnya..jgn cari pasal ok..siha pnah kena bebel ngan pak long sebab siha kata kat kawan siha cam ni :
"wei,pak long x bagi kita beli mknn kat kantin,klw dia taw kita beli mknn kat kantin,nnti dia makan kita"

waktu 2 siha sekolah kat sma tarbiah kulim, ada 2 buah kantin waktu 2,pak long x bagi beli mknn kat satu kantin tu (kantin pak cik malik),sbb kantin pak cik malek 2 untuk budak2 sekolah tarbiah je kot..just afer beberapa bulan,baru la kami ley beli kat kantin 2..

ok,dah bnyk merapu kat situ,siha sambung balik citer kat atas 2,habis je siha cakap ayat 2 kat kwn siha,kwn siha ni tetap je ke kantin pak cik malik..habis dia gi mmbeli kat kantin 2, dia gi report kat pak long yg siha kata pak long ni nak mkn org..gila arr kwn siha 2..habis 2,pak long soh kwn siha 2 panggil siha,but siha x nak pi..takut cangatt..dlm kol 8 pagi,pak long wat perhimpunan, dlm perhimpunan 2,bukan main lagi pak long  perli siha..hadoiii..naseb la kan..cari pasal lagi ngan pak long ~padan muka aku~

serik betol kena ngan pak long waktu 2, sekali 2 je siha kna ngan pak long..after that ,mmng x berani dah ngan pak long..siha ingat lagi,pak long pnah rotan kawan2 kelas siha,waktu 2 ada demonstrasi cara nak berus gigi..klw x silp,waktu darjah 5 @ 6 waktu tu..ada kwn2 siha yg xbawak berus gigi,makanya pak long pon naek hangin la waktu 2..terus dia cakap:
" sapa2 yg x bawak berus gigi  tadi sila ke bilik pak long"
free2 je kwn2 kna rotan..perwatakkan pak long ni agak tegas tapi penyayang..dulu2 klw trserempak ngan siha,mesti dia tnya:
"sihat hari ni n bla..bla..bla..bla...?"
agak la teruja,bukan sekali dua pak long wat cam 2 ,tapi berkali2..maklum la,siha ni bukan la student cemerlang cam afif , sharifah,hajar,tikah,hisyam n bla..bla..bla..(ni semua classmate siha),so bila pak long wat cam 2,rasa cam dia x pilih kasih..hohoho..


bila tgk gambo kat atas 2,terdetik kat hati :

"pe la khabar pak long sekarang ni??"

rindu benor kat dia..dekat 7 tahun x jumpa, x jumpa 2 perkara biasa la kan,tapi masalahnya siha x taw langsong khabar pasal pak long..hurm..mudah-mudahan pak long sihat selaloo..

nama pak long:Haji Abdullah bin Idris


hanya Allah yg tahu..

assalamualaikum..

siha extremely tgh sgt2 tension..dalam hotak dok pikir nak terjun dalam tasek  kuis je sekarang ni..

tension + sakit hati taw..ni bukan benda main2..antara idop dan meninggal.

mesti hampa tertanya2, apa yg sebenarnya terjadi..actually ni pasal presentation..tiap2 minggu ada presentation..sekarang ni tinggal lagi 3 kmpulan ja yg x presentation lagi..termasuk la group siha..siha supposely present tajuk "zihar" dan "illah"...ni subjek fiqh munakahat (fekah perkahwinan)..memandangkan ada lagi 3 group je yg x bentang lagi,so siha pon nak get ready siap2..sbb pensyarah siha ni straight sgt2..anytime je dia boley suruh siha kluar then present..sbb kwn siha yg kelas laen kna cam 2..kwn siha 2 dgn x prepare pa2 pon,tetiba ja ustz panggil dia soh bentang kat depan..siha takut la klw jadi cam 2..so,siha dah siapkan slide untuk tajuk 2. tetiba tadi,siha tnya partner siha:

"eh,esok kmpulan mana yg nak kna present??"
 then dia jawab:
"kumpulan mutmainnah n kumpulan aili...
siha cakap:
"eh,semalam siha dah siapkan slide untuk present,tajuk illah n zihar..sbb siha takut esok group kita kna panngil ke depan"
pertner siha ckp:
"engko tawu x yg group aili dah dapat tajuk kita,"

siha pon bukan main sakit jantung la time tu..maw x sakit jantung,siha dah buat research pasal tajuk 2,buat slide, cari terjemahan lagi,for ur information,fiqh munakahat 2 subjek 100% arab..so kna translate sebijik2...nak menaip tulisan arab ni x laju cam menaip tulisan rumi..mmng dah siap.so,bila geng kmpulan siha cam 2,siha trus nak nangis..siha dah la buat slide presentation 2 sorang,siha x mintak bantuan sesapa pon..bukannya siha nak cakap partner siha malas,tapi siha mmng jenis cam ni,siha lagi selesa klw slide presentation siha wat sendiri..senang sikit nak faham..mmng dari sem 1 lagi siha dah biasa wat slide presentation sorang2..maka nya,klw dah jadi cam ni,siha mmng rasa cam  nak maraung kuat2.. ..partner siha cakap:
"ala,relax la,klw ko panic,nnti ak pon panic gak"

masalahnya,ustz siha tu garang sgt..mmng x ley tolak ansur langsung..yg siha x faham 2,knapa dia bagi tajuk presentation kami kat group len..
siha then gi kat kwn siha,aili,siha tnya la dia knapa dia tetiba dapat tajuk group siha..dia kata dia pon x tawu sbb ustz ada tnya dalam kelas tutorial ,ustz tnya group mana lagi x present..ada dua group je angkat tgn..ustz ckp kat group2 yg angkat tgn 2 soh amek tajuk illah n zihar..waktu 2 siha x gi kelas...tetiba aili cakap kat siha:
"ko jgn salahkan kami ok,ustz yg bagi tajuk 2,bknnya kami mintak pon,lagi satu,ko tnya la partner ko napa dia x angkat tgn waktu ustz tnya sapa yg x present lagi"

agak la terkejut ,sbb baru tawu yg partner siha x angkat tgn waktu 2..aduhh....dah la kelas ustaz besok..siha takkut klw ustz ngamuk kat siha plak.dah pening kpala sgt dah ni..Allah je tawu betapa saktnya hati ni..siha x sakit hati kat aili,partner siha or ustaz ok..maybe terkilan je kot..siha siapkan presentation 2 semalam..tido kol 4- 5 pagi...siha x kisah,asalkan siha dpt siapkan slide 2..tap tetiba plak jadi camni..sgt2 x ley terima..siha x nak slahkan org lain..maybe ada hikmah disebalik apa yg terjadi..



al-kisah nya,siha derma darah.

assalamualaikum..

korang tawu x,siha derma ar jumaat ari 2..first time kot derma darah..

sebelom ni,klw ada kawan2 ajak siha pi derma darah,siha akan tetap dgn pendirian untuk x nak berikan darah nis etitik pon pada org laen...~omak aii,kedekut bonar aku ni ha~

actually bukan sebab kedekut or takut jarum,tapi sebab siha x nak gemok..semua org pon cakap yg derma darah ni boley sebab kan berat badan naik..aduuhh,2 yg siha lemah sgt2..maklum la,siha ni kan gemok,so, bila berat makin bertambah,maka automatik la siha ley jadi rikishi versi naasiha sakina la kan..huhuhu..

tapi ,pada hari jumaat yg begitu syahdu, siha telah nekad untuk mendermakan darah siha!! satu keputusan yg agak nekad ..ni semua kawan siha punya pasal la..dia nak gi derma darah,then ajak siha join,ntah cam na,tetiba je boley cair hati ni..siha pon pi la ke destinasi yg sepatotnya,iaitu di bilik persatuan mahasiswa..

sampai je sana, akak 2 soh siha timbang berat badan dulu..nak make sure yg siha ni 45 kg keatas...mula la nak hangen satu badan waktu 2..sebabnya dah terang lagi jelas yg siha ni gemok,x mungkin la berat siha 45 kebawah...waktu rasa cam nak !$&%!^^&)(*_(@(_!+@..

erm,abes timbang berat badan, kna isi borang plak..mcm2 dia tnya...agak leceh di situ..habis isi borang, tiba la waktunya untuk ujian darah,ujian darah ni la yg akan menentukan samada kita layak menderma atau tak.....mula2 kawan siha kna dulu..siha tgk dokrot 2 amek something cam pengepit or jarum..dia buat kat jari belah kiri..klw sapa yg tulis sbelah kiri,dia akan wat kat tgn kanan..waktu 2 siha agak la cuak,sebab waktu siha medical check up ari dulu, siha pnah nampak ada sorang pesakit 2 kna cucuk ngan benda 2..waktu 2 menggigil la siha.tapi bila nama siha kna panngil.doktor x wat pon cam 2,kira selamat la time 2..tapi waktu nak derma darah ni, kena plak wat bnda ni.serius cuak..waktu kawan siha kena 2,siha tnya kat dia:

"acik,sakit x??"
 dia kata sakit la siha..

perghh,waktu 2 rasa cam nak lari laju2 keluar dari tempat 2..tapi x mungkin la kan..bila sampai turn siha,doktor 2 tnya siha:

"adek dah mkn blom??"
"dah"

"tido cukup 5 jam x??"
"cukup" ~padahal x cukup pon..~

"'ada amek pa2 ubat x sebelom dtng sini??"
"xde"


pastu,saat yg ditunngu akhirnya tiba jua..wah,mngucap ja waktu 2,takut gak klw2 siha termenjerit cam pontianak...hohoho..siha klw menjerit x pnahnya nak sopan..kih3

bila nampak je doktor 2 nak cucuk siha,siha terus alih kan pndgn siha kat tempat len..rupa2 nya x sakit pon bnda 2...sikit pon x..siha je yg over2..walaupon bnda 2 x mnyakitkan,tapi darah yg keluar teramatlah banyak..x setimpal ngan rasa sakit yg kita alami..doktor 2 ley plak main2 ngan darah siha 2..hehehe..dah nama pon nak uji kan,so kna la maen2 sikit..

alhamdulillah,siha boley mnderma, tapi sayang nya kawan2 siha plak yg x ley derma sbb ada problem ngan darah.

habis kaunter 1, siha ke kaunter 2 plak..doktor 2 nak check tekanan darah,,alhamdulillah, tahap darah normal je,,

so ke kaunter 3, nurse 2 mintak IC la plak..nseb bek siha bawak..

abes kaunter 3, tibalah saatnya untuk mnderma darah..menggigil untuk kali ke-100 la waktu tu,,siha dibaringkan kat atas kerusi..cam kat klinik gigi...siap dapat selimut lagi waktu 2..siha pon apa lagi,feeling jadi org sakit la time tu..wat muka seposen n muka bermaya..nmpak cam org nazak dah siha time 2..then nurse 2 kata:

"are u ready??"

siha angguk je,mulut dah x ley bukak sebab nak belakon cam org sakit punya pasal..ngeh3..pastu doktor tu sapu ubat kebas..maka jarum pertama singgah di lengan siha..aucchhh..cakit cangat..hahaha..x la,x sakit sgt pon,cam besa ja...pastu mai plak jarum kedua yg besarnya cam straw minuman 2 hah..waktu nmpak jarum 2,maka siha rasa:

"ish,jarum cam ni boley bawak maut ni, nak lari x boley,nak pura2 pengsan pon x boley,redho je la,~sambil baca syahadah"

tapi yg ajaibnya 2 sebab siha x rasa pa2 pon..hahaha..dah nama pon letak ubat kebas,comfirm la x rasa sakit sgt kan..doktor 2 soh siha genggam2 tgn n lps,nak bagi darah keluar cepat kot..sampai tgn siha gigil la waktu 2..lbey kurang 10 minit,darah siha dah cukup sepeket..omak aii,tekejut + nak pengsan bila tgk darah sendiri time 2..sumpah lemah semangat..klw tgk darah org lain boley plak...hahaha

time dah selesai, doktor 2 nak bgunkan siha,tapi dia tersilp tekan button,so,kerusi yg siha baring 2 hampir2 je nak tertungging ke belakang..nseb bek ada dinding,so,siha x jatuh,waktu 2 doktor 2 muka panic gila..siap ckp sorry bnyk2 kali lagi..nseb bek dia ckp sori,klw x,mmng nak kna saman la ngan siha..

habis derma,doktor bagi biskut,jeli,air kotak,n sijil..but ada something yg dia terlupa nak bagi??cuba korang teka??hahaha..dia lupa bagi ubat la..org len semua dapat,dekat siha,boley plak dia lupa..ish2..tapi x pa,org ckp ubat 2 ley sebab kan kita nak mkn bnyk..so,siha syukur sgt sbb dia x bg..sebelom kluar,doktor 2 soh abiskan air kotak dulu..siap bagi dua kotak lagi..huhu~thanks ye doktor~





~dapat sijill..yahoo..biskut ngan air kotak dah xde sebb awal2 lagi siha dah sapu~



best la derma darah ni..hampa yg kat luar sana 2 pi la derma darah na,jgn la kdekut sgt ..hehehe..tapi, nak taw x,habse je derma darah 2,siha x sihat la..sakit tekak + batuk..bdn siha especially tgn siha asyik menggigil je bila pegang bnda2  berat..tempat yg kena cucuk plak dah btukar warna jadi jadi cam lebam2..tapi 2 simptom biasa ja rasanya..hahahaha

meet kak ijat , wardina safiyyah, ustaz asri, prof muhaya n raja shamri.

assalamualaikum..

oiy,hampa wat pa 2..??
ok, siha nak story pasal apa yg brlaku semalam..





ha,tgk status fb siha kat atas 2..siha x nak gi kls english..nak taw napa??sebab pagi jumaat 2 kelas budak law tetiba akan dicombine kan dgn kels bdk syariah ( x taw la bdk kels len ada ke x)..hohoho..eee.ni mmng status "berani cari nahas" la..sbb miss syasya( lec Bi) is my frend kat FB..ni klw mak pak siha tgk ni,mesti diorang akan cakap "ish3,bangganya dpt anak cam siha 2,rajin beno dia bazirkan duit kita"..hahaha....siha x kisah pon psl BI..siha suka je subject BI tu..cuma bila dgr kata kna combine ngan budak kls syariah..mmng TAK la kan..mintak simpang 44 la..siha ni profesional  but when the other side x ley nak profesional, sush la..x taw napa siha x ley ngan bdk syariah..bkn sebab depa  jahat,hakikatnya baik ja...cuma ada dua org ni yg siha x brape nak boley  ngadap sikit..biar la bnda ni rahsia,siha just nak bagi hampa nampak ja knapa siha x nak pi kls BI tu..
nak taw x, hari jumaat 2,siha bgun gak gi kls bi..as i say, i am profesional..waktu kels BI,dlm kol 9 lbey..bdk2 kls siha semua bkumpul kat luar bilik kuliah...ada org inform yg budak2 sem 3 wajib ke PKK..ada forum kepimpinana wanita..so,salah sorang dari bdk kels siha pi bincang ngan miss syasya..miss syasya sudi la "lepaskan" kami dari kls 2..waktu 2,siha la org paling bahagia..hoho..

makanya trus straight ke PKK..meriah benor..mana x nyer,panel dia ustz asri,n profesor dr muhaya..while  moderator dia adalah wardina..bangga betol waktu 2,sbb dah lama berhasrat nak jmpa wardina ni,since siha umor 8 tahun siha minat dia..tiap2 hari tgk spanar jaya..




see, wardina siap wat status lagi..


masuk je pintu PKK 2,dapat free gift..dapat T shirt, mknn percuma, pen,majalah..n mcm2 lagi la..

excited woo nmpk wardina..dia comel cangatt.. ustz asri ngan dr muhaya pon best..ustz asri ni bekas mufti perlis,korang kenal x? siha suka dia sgt sbb pandangan dia selalu berbeza dari org lain..dr muhaya ni plak bnyak bg motivasi semalam..siap bg demo lagi..dia cakap kita ni ,dalam kna sentisa berfikir positif..kita kna lawan sedaya upaya segala fikiran negatif yg ada dalam diri kita,pastu kita ni kena lah ceriakan diri kita selaloo....itu lah katanya seingat siha..wakakaka..sbb waktu dia ckp aka membebel kat depan 2,siha banyak termenung dari mndengar...



~sorry ,pic x baper clear~..



after setengah jam forum berlangsung,tetiba wardina berhenti, then terus je dia kata "diumumkan ketibaan YAB dato shahrizat abd jalil"..

terkejut la jugak....tetiba je dato ada kat tepi siha..nak main "au cak" ngan siha la 2..excited woo..tetibe plak excited kan....mklum la,org popular..sebelom ni klw dato masuk TV,siha la yg paling x berminat ngan dia..


~time ni,kak ijat mmng btol2 depan siha~
oley kerana siha sibok hamek gambo dia,x de la chance nk bsalam ngan dia..



ramah btol la kak ijat ni..dia bhsakan diri dia kak ijat je..dia yg soh kitorg panggil dia kak ijat taw..ramah nak mampos la dia ni..maybe sbb dia ni dekat ngan masyarakat la kot,sbb 2 perangai dia cam 2..

bila dia slm ngan student,dia kan ckp cam ni "asaalamualaikum,pa habaq?? sihat ka hampa semua"
 wo hoo..dia ckp utaqa ..actually dia mmng orang utara pon..

bila dia naik atas stage 2,dia terus bagi ucapan sebab dia kna cepat..ada meeting ngan prdana menteri plak,supposely,najib ni kat oversea..balik minngu dpn,tapi tetiba ja balik n nak buat meeting..maka terkejut la kak ijat sebab dia kna hadirkan diri dia ke forum kepimpinan wanita,,so,najib kata datang je forum ni,tapi habis rasmikan ,kna terus balik..dia ckp kat kitorang cam ni :

"perdana menteri malysia kim salam kat kamu semua"

maka semua org pon muka happy nak mampos waktu 2,siha cool je..

kak ijat best la jugak...~politik2,sila tolak tepi~
statement dia yg paling x ley blah is bila dia kata:
" kak ijat ni pnah bertahun2 sekolah arab..dekat penang sana 2,seingat kak ijat, 7/8 tahun juga la..tapi sampai sekarang jambul dok terbuka lagi"

habis je cakap cam 2,riuh org gelak..hahahaha..


then,forum 2 bersambung..naik plak tan sri..erm,tan sri..ish,jap2 nak ingat nama dia..ala,lupa sudah nama beliau..yg penting dia berpangkat tan sri la..bagi ucapan berjela2..kwn2 siha sampai ckp yg dia 2 granny siha..hahaha..cuba korang tgk kat atas..yg gambo kak ijat 2,ada pmpuan yg pakai tdng itam,then pakai cemin mata,,2 la tan sri tu..hahaha..dah tua dah pon..nak naik stage pon slow je..

ok,stop pasal forum,siha nak sambong citer pasal forum waktu malam semalam..supposely,waktu 8 mlm siha,hari jumaat,akan diisi dgn mnghadiri kelas tajwid ,tajwid ni subjek koko..tapi tetiba je dlm kels,dalm kol 9,ustzh lepskan kitaorg semua sebb ada forum yg diwajibkan untuk kami hadiri..

forum 2 cam slot motivasi.,nak taw sapa plak yg jadi penceramah 2???

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
raja shamri


ada yg x kenal raja shamri ke kat sini?? sila angkat tgn ..

"eh x knal la raja shamri,sapa 2 siha"??

"la ,ada gak yg x kenal"

mei nak tempek gambo beliau..

tadaa....
-
-
-
-

oops..ni charlie chaplin..silp2..

tadaa
-
-
-
-
-
-


raja shamri ni antara engineer KL sentral taw..hebat la dia ni..x tawu la baper bnyk syarikat dia ada sekarang ni..and dia ni  gak merupakan pereka dan pemilik iklan peronas,x ingat la apa tajuk iklan 2 tapi iklan 2 tagline dia cam ni "jalan mesti kedepan , bukan kebelakang"..korang ingat x iklan 2?best la dia ni..suka wat lawak..mmng gila2 punya lawak plak 2..tapi siha x baper bekenan bila abg raja ni suka ckp cam blue2 sikit..bnda yg dia ckp 2 biasa ja..cuma siha je la yg bermasalah sikit dlm nak mndengar..dari kol 9 sampai la kol 11,dia citer pasal life dia je..kira ok la..seronok taw dgr criter pasal dia ni..nak tawu,dia ni org sush..cacat..kaki x de sebelah..ayah dia toreh getah je..tapi Alhamdulillah,dia ni pandai,bijak,pintar,n seorg anak yg baik..wah,kwn2 siha yg dgr crite dia sampai nangis2...dia citer cam besa je..x de lagu latar pon time dia citer 2,tapi audience ley paham apa yg dia cuba nak ceritakan..ramai betol yg nanges,tapi siha terkecuali..sebab siha x de mood la semalam..sedih sgt crite dia..time kecik2 ,idop dia didisiplinkan oley mak ayah dia..so,bila dididik cam 2,mmng mmberi kesan la dalam idop dia..abis sekolah rendah,dia dapat sekolah asrama pnoh..tapi malangnya,dia patah balik pi sekolah biasa sebab kecacatan dia 2,bkn dia pemalas gi sekolah,tapi kaki dia selalu wat problem,masuk tngkatan 4,dia gi MRSM..bayangkan,dia gi MRSM 2 tnpa dihantar oley parent dia..n ayah dia bagi duit poket sebanyak rm 50 SAHAJA..padahal yuran yg dia kna bayar adalah RM 180..bkn nya ayah dia nak lepas tgn,tapi ayah dia mmng xde duit,untung la abg raja ni faham situasi parent dia..so ,berbekalkan RM50 tu,dia gi sekolah,tapi malangnya dia x ley daftar sampai kol 3..sebab dia kna jmpa pengetua dulu,lps criter pasal apa yg berlaku,pengetua 2 terkejut then buat announcement:
"perhatian kpada semua guru,sila ke bilik saya sekarang ,sila bawak RM 50 seorang"

mmng gila arr siha gelak kat part tu...drpd situ,abg raja dapat lbey kurg 2K..tapi dia just amek rm 180 je,yg baki 2 dia bagi kat tabung sekolah..sebab mak dia pesan jgn amek barang yg bukan milik kita..

taw x,RM50 yg parent dia bagi 2 tahan sampai ujung tahun..fuyyo..bila la siha nak jadi cam 2..??

hurm,pnjang citer abg raja ni,klw nak tulis,jenuh la hampa nak baca,so iktibarnya kat sini,kita kna la sentiasa bersyukur ngan nikmat Allah,dan jgn  sesekali sombong n angkuh dgn Allah,abg raja pesan gak,JANGAN CEPAT TERKESAN DGN BENDA YG REMEH TEMEH..perghh,setepek kna kat batang hidong siha..maklum la,siha ni OVER sensitif..semua bnda pon nak touching..then,dia kata lagi  ,ingat, everyone around us is there for a reason..btol gak apa yg dia kata 2,siha ni klw meluat kat org ,mesti terdetik kat ati siha "ish,awat la org ni muncul dlm hidop ak,mnyusahkan btol"..hurm..pa2 je la..insyaAllah,siha akan aplikasikan pesan dia dalam idop siha..insyaALLAh..



footnote: friday yg sgt memenatkan..














Segmen Foto yang Saya Tak Sanggup Tengok




ni segmen yg dianjurkan oleh persatuan2 anti dadah negara....mwahahaha..hahah..xde la..ni segmen qaseh myra..


korang tgk la pic 2..serius ak takut..ngeri tgk gambo 2..

Segmen : Saya Blogger Ipta/s .






ok,ni nak buat rajin join segmen...segmen ni dibuat oley si budak kurus..hehehe..

okey,siha pelajar kolej universiti islam antarabangsa selangor..






jadi mahasiswi sini since mei 2010..kira dah setahun gak la dok sini...
siha amek corse diploma syariah & perundangan islam 
sekarang sem 3..
best la jugak study sini..ada ramai kwn2 yg sporting..
lecturer pon ley tahan la..
kolej ni pnah digunakan untuk shooting mahabbah de'laila..(korang tgk x citer 2??)
2 ja kot..x taw nak story pa...

tujuan utama siha join segmen ni sebab siha teringin gak nak kenal ngan blogger2 dari kolej yg sama..
kawan siha kebanyakkannya x aktif blogging..hahaha







best nyeww bukak posa ramai2..

assalamualaikum..

hari ni hari khamis,bersamaan dgn 14 julai..ok,ada sesapa yg puasa x hari ni???

~"siha2,kami pon posa"

wah,bagus2...bulan syaaban mmng elok la nak posa sunat kan..siha pon posa gak..~aduh,riak plak dah aku ni~

ok,bukan nak riak...tapi siha just nak story,taw x, hari ni siha buka posa kat masjid kolej siha..geng2 siha semuanya posa kecuali dirah sbb dia nak kna derma darah..

kawan siha,si salwa cadangkan untk bukak posa kat masjid,siha ngan mira ok je mmndangkan kami semua x pnah pon bukak posa kat masjid since jadi mahasiswi kat kolej ni..org laen dah beribu kali kot bukak posa kat masjid..

lebih kurang kol 7 , rombongan kami pon btolak la ke masjid..waduh,rombongan uhh..dah mcm nk pinang anak dara dah...org lain kol 6 lebey dah pi,biasa la,kami ni jenis wat kolej ni cam bonda kami yg punya..hahaha...



~sekali tgk,cam nasi mandy pon ada~

~salwa n mira~


~baca doa dulu~


~mkn guna talam pergghh,terbaek..~


~



~ain bawak bekal ~


siha mmng teruja la bukak posa kat masjid..meriah tawu!!..spnjng hidop siha,siha cuma pnah bukak posa kat umah, and hostel (time form 1)..so, kali ni laen dari yang alen la kiranya..dah la mkn guna talam...best woo..walaupon mknn yg dihidangkan 2  xde la sedap cam sausage mc muffin,but it still sedap.. ~eh,perlu ke ak mention mc muffin uhh??~..

ok,dah mls nak merapu lbey2..so,kpada hampa yg nk posa besok or bila2,selamat berposa la siha ucapkan..hehe


handphoneku hilang

assalamualaikum...

hai korang...sihat??hehehe..klw x sihat.gi jmpa doktor cepat2 taw..then mintak M.C sekali..mwahahahaha..

siha sekarang ni dah ada kat kolej dah..semalam siha naek keretapi dari sungai petani  kol 8.50 p.m and sampai KL sentral kol 5.30 a.m..that was my first experince naik train..teruja gak kot..tapi yg x bestnya neak kretapi ni sbb pjalanan dia lama sgt..dekat2 9 jam kot prjalann dia..whatever la..janji dah selamat sampai kan..

nat tawu x,siha ada bad new ni, handphone siha hilang la..semalam waktu siha dah siap packing beg2 siha,siha nk msj kawan siha,nk gtaw dia yg siha dah siap dah.tapi siha start panik bila phone siha x brjaya djumpai..sgt2 gabra la waktu 2..dah la keretapi siha kol 8.50,waktu phone siha hilang 2 dalam kol 8.10 p.m...so,mmng x ley nak pikir pa dah..klw siha stay kat umah,siha jenis yg x kisah klw xde phone pon,tapi klw college life ni,mmng something yg amat merunsingkan la klw x de phone..cam na kwn2 siha nk contact ngan siha,klw kels batal,cam ne ktua kls nk inform kat siha,then,klw tetiba ada emergency,cam na siha nak taw..adoii...mmng sush..oley krana waktu x mengizinkan siha untk cari phone 2,makanya siha TERPAKSA dgn BERAT HATINYA membiarkan je phone 2..cuma sekarang ni,siha mmng sush hati sgt2..klw nak beli baru,x mngkin la kot sbb siha xde duit..sedih woo..dlm kreta on the way nk gi stesen keretapi 2,siha nangis..sekarang ni siha dah rasa cam nak gila ..what should i do?? huhuhu

Segmen: AKTIVITIKU DI RUMAH



okay...mak ada wat segmen tadi..suka je siha nak join..tajuk dia ialah aktivitiku dirumah..


aktivitiku di rumah ialah
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


hahaha..SAPU SAMPAH kat luar rumah..mmng best..u need 2 bear in ur mind that naasiha sakina adalah budak rajin..hehehe..

nur kasih the movie

assalamualaikum..

hurm..sgt happy today..

sbb utama ialah..erm,korang tgk bwh ..



okay,i need to admit that i still not watch this movie.hohoho..agak ketinggalan keretapi la kan..org lain dah tgk movie ni since brbulan2 yg lalu..lantak la..sbb utama siha x tgk movie ni is because siha is not a cinema person..siha x biasa la gi panggung2 ni..maybe satu hari nnti kot..im not ready enough to be there..hahaha..

so,pagi tadi,bila tgk je status cam 2 kluar,makanya siha la org paling happy..siha x de la fanatik sgt kat citer nur kasih,it just because siha x sabo2 nak nangis..siha pnah citer kat korang kan yg siha suka tgk movie yg boley kasi siha nangis,..and this is it.hahahaha..~klakor la ak ni~

ramai kwn siha yg tgk movie ni mngakui bahawa mereka mnitiskan air mata setiap saat..~eh,tol ke ??~


still ingat kisah mona fendi??

assalamualaikum..

siha x tawu nak update apa ari ni..x de yg mnarik untuk dikongsi bersama ari ni..tadi siha ada google pasal mona fendi..dah lama siha nak taw pasal kisah mona fendi ni..pada asalnya,siha x kenal pon sapa mona fendi ni,tapi according to friends story,siha terdetik nak taw lebih mndalam lagi pasal mona fendi ni..korang knal x sapa mona fendi ni sebenarnya???

berdasarkan apa yg siha taw..mona fendi ni bekas penyanyi kat malaysia ni..tapi........dlm masa yg sama dia ni bomoh yg kejam..korang boley x imagine seorang penyanyi jadi bomoh...klw bomoh besa2 tu kira ok lagi,tapi mona fendi ni seorang bomoh yg sgt kejam..buktinya,dia pnah bunuh seorang laki berpangkat datuk..bkn bunuh besa2 taw,dia tetak leher mangsa,then siap potong badan mangsa kpada 18 bhagian..mayat mangsa dilapah,disimen,n ditanam kat sebuah rumah kosong..kes mona fendy ni dah lama..klw readers ni sama umur ngan siha,kes mona fendi ni jadi waktu kita kecik lagi....mmng serius siha x ingat apa2 psl kes mona fendy ni..bila siha dgr crita ni dari kwn2 siha,siha pon agak la excited nak taw psl citer dia ni..yg bestnya 2,mona fendi x bunuh datuk 2 sorang2,tapi sekali ngan suami n pmbntu dia join..bila mona fendy ni dijatuhkan hukuman mati,dia sikit pon x sedih,nak taw apa dia kata.."im very happy now"..sikit pon x takut..


~seram sejuk je siha tgk muka dia~




~3 tertuduh dlm kes pmbunuhan datuk mazlan~

 datuk mazlan 2 actuallay adun negeri pahang..klw x silp,datuk mazlan ni pon jenis yg mngamalkan ilmu hitam jugak..cuma waktu dia dibunuh 2 ,dia x pakai tangkai dia kot,so,dia x ley nak kebal dah..motif pmbunuhan sudah semestinya sbb harta n dendam..

Kronologi Ringkas Kes Pembunuhan Datuk Mazlan Idris. [ADUN Negeri Pahang]
1993 - Mona, suami, serta pembantunya ditangkap, kerana membunuh Datuk Mazlan Idris dengan mengerat badannya kepada 18 bahagian kemudian menanamnya di sebuah rumah kosong.
1995 - Dibicarakan dan dihukum mati mandatori.
2001 - Tamat riwayat pada 6 hingga 6:30 pagi Jumaat 2 November 2001.

lepas je mona fendi disemadikan,sebuah buku diterbitkan..buku 2 tajuk dia "AKIBAT ILMU HITAM,MONA FENDy JADI ISTERI JIN,LAPAH DAGING MANUSIA"

and after selsai kes mona fendy gak,sebuah filem bertajuk DUKUN THE MOVIE diterbitkan..(korang ley tgk kat youtube)


filem dukun ni mmng 100% pasal mona fendi..siha pnah gak dgr lagu ratapan anak,nyanyian mona fendi..seram sejuk je rasa..hurm..


yg buatkan siha trkejut dgn kes mona fendy ni is sbb dia ni artis..korang cuba bayangkan klw siti nurhaliza( sbgai contoh) gi bunuh org cam mona fendi 2...msti sush nk trima kan..hurm..

i love you forever

assalamualaikum..

waduh2..tgh "in love" ni..

"dgn sapa??"

korang nak tawu ke??serius nak tawu..??adehh..cam ne nak ckp ek..rasa cam malu la plak nak knalkan kat korang..korang x kisah ke siha nak knalkan pakwe siha kat korang ni??

"x kisah la siha!!,cpat kenalkan kat kami.."


Hi5



=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=







hantaran made by mak..

assalamualaikum..















these pic bkn siha yg amek..ni curi dari orang..haha..hantaran ni my mummy yg buat..jgn main2 taw..mummy ley buat hantaran..~siha je yg x reti2 lagi~ hantaran ni mummy wat untuk kwn dia..for wedding..actually mummy siha bknnya jenis yg amek tempahan hantaran,just cam nak isi masa lapang ja la..walaupun simple,but it nice..malangnya,hantaran ni siha x sempat nak tgk real2,,ni pon kbetulan ada org hantar kat siha je..ngeh3..tidak ku sangka mummy ku ley wat hantaran jugak..

balik kampung story

assalamualaikum..mmnjang siha update blog kan?? bila keadaan ni berlaku, u need to bear in ur mind yg siha tgh ada kat kmpung..wifi laju la katakan..klw kat kuis 2,slow beno..haish,nak update blog pon sush...

siha nak cerita ni..actually siha balik semalam taw..kira tadi pg kol 5 dah sampai ar..hehehe..

actually malas la nak balik sbbnya assgnment btimbun plus cuti pon seminggu jerk..tapi dek kerana didesak oley mak,makanya siha pon balik la..sehari sblom siha balik kmpung,ada satu taklimat berkenaan dgn practical ...lecturer soh gi ushar tempat yg nak wat practical 2..hehehe..so,nak or x nak,kena gak la balik..

melalui satu msj yg siha dapat dari seorang akak permata (persatuan anak2 utara),siha ngan yg lain kna daftar kol 8 malam kat depan first cafe..yg kami (siha,mira,diarah,n salwa) pon kelam kabut la jugak kan,takut terlepas bus..tapi sempat gak la berposing..


~mira n dirah~


~ok,kali ni cik siha agak poyo bergambo~


~peace yaw~


~aduh,mana mata si mira ni??~


habis bergambo bagai ni,terus la kami trun ,si salwa dah turun dulu dari kami...sampai ja ,batang hidung bas x hado lagi..ish3..dah nama pon janji melayu kan..sabo je la..smntara 2,kami brgamba lagi la..










tnggu punya tnggu,sampai waktu isyak pon bus x sampai,makanya terpaksa la siha patah balik ke bilik,nk solat isyak dulu..habis solat isyak baru la bus sampai..hehehe..actually,selalunya permata ni asingka kitorang melalui hentian2 yg sepatutnya kami trun..that is butterworth,S.p,aloq setaq, n perlis....tapi,oley kerana x ramai yg nek bus permata,so,bas just ada sebijik jer..ingat kan kami berempat ni nk kna berpisah dah..nseb bek..huhu..selalunya,kami suka port tmpat kat dpn2..tapi tmpay depan dah penuh ,so siha n the geng dok belakang..belakang kami (tmpat duduk blakang sekali),ada 4 orang mamat..kecoh gila depa 2..mostly sorang mamat 2..suara dah la cam mat kri n hafiz (kwn maahad)..wah,tetiba ja rindu kat kawan2 maahad..yg x caya 2,dalam bus,boley plak siha beramah dgn mamat 2,~not reaaly ramah sgt pon~..cumanya klw korang nak tawu,siha mmng x ckp sgt ngan budak2 laki kuis ni..tapi ngan mamat bley plak ..huhuhu..maybe sbb siha rasa diorang 2 jelmaan kawan siha kot..ngeh3..sampai kat RnR tapah,mamat kat belakang 2 ckp kat membe dia yg ayat nya kurang lebey cam ni "eh ak qasa cam nak kenai la pmpuan kat depan 2,cam budak maahad" ..
hahaha.siha pon perasan la kan..sbb siha ngan kwn2 siha bdk maahad..hehehe..tapi lps bbrapa minit kmudian,baru la siha taw yg dia sbnarnya perasan bdk pmpuan len,bknnya kami..minah perasan gak la siha ni.then siha story kat mira ..mira yg agak mesra alam pon terus la tanya kat mamat 2.."dulu maahad mana??"
bermula dari situ,mula la kami dok hingaq sikit2..hehehe..rupanya dia bdk MMAS..maybe tua setahun kot dari kami..

yang x ley blah 2 bila dia kata
"oo.kiranya hampa kna panggil aku abg la noh..sbb aku tua dari hampa.."
lebih kurg cam 2 la kot ayatnya..hahaha

bila dah sampai stesen butterworth,siha supposely trun..tapi ley plak wat keja jahat x nak trun kat bagan,nak balik ngan kak wa punya pasl,so siha trun kat s.petani..bkn apa,tak nak la sushkan dirah ,siha mula2 plan nak balik ngan dia..tapi bila dah kak wa x kisah siha tmpang dia,so siha pon ok ja la..berbanding kalaw tmpang dirah,agak la mnyusahkan ayah dia ,,sbb jalan lain..hahahahaha..