malam yang touching

asslamualaikum semua..hehehe..dah solat isyak ke blom..??klw x solat lagi,cepat2 la gi solat yer..first thing first..

ok,tadi waktu tgh blog wlaking,siha terjumpa satu entry yg tersangat la mnyentuh jiwa..berlinang air mata siha..adoi..bila abeh baca entry ni,baru la tersedar yang kita ni selalu ja x hargai nikmat HIDUP yang Allah bagi kat kita..baru la tersedar yg siha ni x prepare lagi untuk dijemput bertemu dgnNYA..

hampa semua mesti nak baca cerita 2 kan..meh siha bagi link dia..dia ada 6 part..bagi siha part 5 yg paling sedih..

hampa baca taw..klw x,siha nk majuk ngan hampa..hahaha,x de la guraw ja..

part 1
part 2
part 3
part 4
part 5
part 6

baca ok,supaya dapat manfaat dari cerita ni..wallahu'alam.

mid term law besok!!!

assalamualaikum semua..hehe..x nak wat muqaddimah pnjng2 ,nk trus ke topic..hurm,nak taw x,siha tgh sakit otak ni..mana x nya,tadi dok study subject law sbb besok mid term..so,x ley la nak wat pejam mata sgt kan dek kerana markah mid term ni akan menentukan gred siha untuk final nnti,...

even it just a mid term,tapi tajuk yg bakal masuk banyak la jugak ..antaranya,mas kahwin dan pemberian,poligami,talak,fasakh,khulu,taklik,n banyak lagi la..~dah senget kpala siha skrg ni~

dgr cam senang je kan topik2 kat atas 2,tapi cuba korang semua try baca tgk...mesti hampa akan terus mminta bantuan panadol activ fast..ngeh3..

but,unfortunately plak tetiba ja siha selsema..adoiiiii...sesak nafas den ni ha..hope besok siha ley wat la..ameen..doa2 kan lah yer..



~saya nak dapat A besok!!~

satu petang di hari sabtu

assalamualaikum...wat pa tu??mesti tgh blogwalking kan,sbb 2 boley baca blog ni kan..btol kan3????hahaha..

siha nak story morry sikit pasal apa yg brlaku bbrapa jam yg lalu..hahaha..
seperti biasa la kan,petang sabtu cik siha SELALUNYA dihabiskan kat pasar malam sajork...hehehe..actuallly cik siha malas nak gi pasar malam pada mulanya sbb cik siha tersangat la sakit kepala..~sampai 3 bijik panadol cik siha telan tadi~..tapi oley kerana siha telah dipujuk rayu oley cik azwa aka sharifah azwa,makanya siha pon terus tanya kat si qaseh myra (my rommate) sbb dia pon turut diajak...bila persetujuan dicapai,maka dlm kol 6 ptng,siha ngan mira pon mula la menuju ke bus stand kuis,sbb rasanya x mampu kot siha nak jalan kaki ke pasar malam,sakit pala x hengat dunia punya pasal..hehehe..actually not only siha,mira,ngan azwa ja..tapi cik qis aka shahirah n bdk bilik dia pon ada ikot..shahirah ngan cik azwa are my classmate..si mira plak jenis boley sekepala ngan budak berdua 2..

waktu dok tengah tnggu bas 2,saja la dok ngusik si shahirah 2..

"eh qis,bila la agaknya qis nak bawak siha nek keta??"

qis pon jawab..

"ari 2 qis bawak keta x nak naek,so,jgn nk salahkan qis ek.."

lbey kurang cam 2 la dialog kami...

berkurun lamanya menunggu bas,tapi x jua bus 2 muncul..hish2...ari sabtu cam ni la dia x nak muncul pon..geram beno teman waktu 2..huuhu..yang siha plak waktu 2 x habis2 dok pujuk qis soh bawak siha nek keta pi pasar malam..makanya,qis pon dah mula la nak contact abang yg nak sewakan keta 2..kelakar plak rasanya waktu 2..dah la si qis 2 x bawak henset,makanya mula la dia nak mintak enset org laen untuk call abg 2..nampak benor nk brjimat 2..hahahahaha~guraw saja~

bila tanya qis,

"eh qis,keta pa kita nak naek 2??"

qis jawab

"2,keta kancil 2 ha"

bila tgk kancil 2 ja,terus tergelak..just imagine,keta kancil warna putih 2 akan dinaiki oley 6 org girl,dah la kami semua ni ley tahan gak besarnya (mostly cik siha la kan)..

yg mmbuatkan kami teruja nak naek keta 2 sebabnya nk tgk qis yg drive keta 2..~jakun gak aku ni~..
for sure 6 org x kan muat untuk naek keta 2...al maklum la keta kancil 2 x ley disamakan dgn keta innova kan..hehehe..oley itu,trpaksa la wat dua round..hehehe..best giler. x pernah siha gi pasar malam nek keta,habis kuat pon nek bus ja..agak bangga la juga..wah3..bangga x bertempat plak aku ni..

ok,bila dah sampai pasar,cam biasa la ,mula la aktiviti membeli...tapi yg bestnya cik siha x de mood langsung nak membeli mknn..so,kami pon berjalan mncuci mata ja la..but doent mean siha x beli pa2 la kan.muka siha ni jenis pantang tgk mknn..cik siha just beli kuih tako(RM 2), n spring potato (RM 2)..hehehe..nmpk cm nak berjimat je 2..hohoho..

habis mmbeli mknn,kami beralih arah kat tempat tudung2..si myra nak mmbeli tudung ari ni,nk memenuhkan lamari baju dia kot..siha suka tgk tudung arini,comey2 ja,tapi x sampai seru lagi kot nak pakai tudung 2..nampk bulat semacam ja bila pakai tdng 2..nnti2 la kot,wat masa ni siha selesa ngan tudung bawal..huhu..yg menariknya,kat situ ada gak jual tdng bawal yg cantik2...bila tnya harga ,dia cakap sepuloh qinggit ja..wow,that amazing ok..selalunya tdng 2 harga dia dlm lingkungan 30++..tapi  agak la malang sbb siha x de inner tudung..sbb klw tdng2 yg jarang,wajib la siha x pakai..even kalaw pakai anak tudung pon,still nampak leher kan..sob3..x pe la,nnti2 je la siha beli,pak cik yg jual tdng 2 selalu ja mai jual tdng 2 during saturday.


habis je teman myra beli tudung,kami pon menuju ke kereta..mulanya,nash (kwn bilik azwa) cdngkan berhimpit beramai2 kat belakang..tapi cdgn 2 x menjadi sbb x bila 6 org nk berimpit kt dlm kancil adalah satu yg agak mustahil la kan..then cik qis pon mula la hantar nash ngan sorang lagi member balik dulu,...then cik qis patah balik mai amek siha n mira..cik azwa still with us time 2..klaw nak taw kt kwsn pasar mlm 2 ada kedai secret resepi..~my favourite~

cik qis kata nak pi kedai secret resepi..ingat dia main2 ja...but tetiba ja dia parking kat depan kedai 2..terkejut la kami semua..hahahaha..oley kerana dah agak pokai waktu 2,,qis ckp..

"eh,jom la mkn secret recipe"

what??mana ada duit nk mkn secret recipe at that time..then,cik qis ckp:
"kita beli satu slice then share 4 org"..
hahahahaha..agak kelakar kat situ..

then seperti yg dirancang,kami beli satu slice then share 4 org..siha ngan qis masuk untk oder,siha biar qis ja oder ,nk cover kononnya yg nk mkn 2 qis sorang ja..while azwa n mira gi pasaraya kat sebelah..mula2 siha ingat qis nk bngkus,tapi tgk2 dia ckp yg dia nak mkn kat situ jugak...hahahaha..malu la jugak kan..

siha ckp kat qis,soh port tempat kat luar ja la..sbb malu la waktu 2..habis mkn ja,time dah masuk keta,ada sorang girl ni dgn mak dia dok ushar kami baek punyaa..dok tgk 4 org share satu potong kek..then masuk keta kancil...hahahahaha..


so,siha dpt simpulkan kat sini bahawasanya apa yg berlaku petang radi semuanya x dirancang sama sekali..even terpaksa naek keta kancil,kena wat dua kali round,then kena share a slice cake with 3 others,but its fun actually...serius x tipoo..hahahaha




footnote:oley kerana semua ni x dirancang,maka satu keping gambar pon x ley nak share sbbnya x bawak kamera..

31 mei 2010-31 mei 2011...

assalamualaikum..okay,hari siha nak wat satu entry yg dah lama siha berhajat nak wat,tapi rasanya baru hari ni berkesempatan..okay...cuba hampa semua tgk tajuk kat atas 2??agak2 tarikh apa ek??hehehe..

"seha,2 tarikh anniversary apa??"

ha..meh sini nak story mory sikit..sebenarnya tarikh 2 is ulangtahun siha jadi siswi kolej siha yg amat la siha sayangi..

"la,ingatkan apa la tadi.."

hahahaha...saja nak bagi hampa gabra sikit,..ngeh3..

ok,siha nak mengimbas kembali tentang prjalanan hidup siha kat sini..

untuk pengetahuna readers,siha dah setahun dah kat kuis ni..31 mei 2010 merupakan tarikh keramat la bagi siha..excited la jugak kan sebab dah bergelar siswi..dekat sini,bnyk corse yg best2..but my choice is diploma in syariah law of course..siha ni sejak dari sekolah menengah lagi dok berangan nak amek corse,so,bila dah dapat,siha sgt2 la bersyukur..

KOLEJ UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA SELANGOR..that is my beloved college..ngeh3..my first week kat sini of course la dimulakan dgn minggu orentasi..kiranya dalam seminggu 2 mmng x cukup rest la..tido pon dalam masa 3 jam je...mula2 rasa cam tension sesangat..tapi lama2,rasa best gila..haha..

"seha,tunjuk la sikit gambar orentasi 2..  "


ok2,dont worry,meh siha tempek sikit gambar time orentasi thun lepas..huhu

~ni kawan2 siha,first day ni~

~muka2 poyo sikit~


~waktu ni nak kna amek placement test~semuanya dah penat

~tell us,tell us how many,how many,how many..~
best gila permainan ni

 ~salwa,siha,dirah~

 ~group saya~

~kami bertiga~

~dok line depan sekali~

~kak fasi yg memang best~
 

~biola kapur di muka~


~pengarah program~



ok,dah agak bnyk photo yg siha dah tempek kat atas..hehehe..mmng best la..siha bagi lima bintang..after seminggu orentasi,maka bermula lah kjidupan siha sebagai student..

first day class,siha dah salah kelas..ish3...malu nya..nad the best part is,hari pertama class,siha dah dapt assignment..huh,tension sgt waktu 2..dah la apa pon siha x taw..tapi bak kata pepatah,nk seribu daya,x nak seribu dalih..
ni subjek2 yg siha amek waktu sem 1:

~hifz quran= ustaz khafidz bin soroni
~undang-undang=puan zaini yusnita
~introduction to IT= puan nor/miss shila
~national language= encik ridwan makhtar
~english=miss farahnaz
~fiqh ibadah=ustaz ismail
~tamadun islam=puan noraini/ustzh rashidah
~usrah
~kokurikulum


semua subjek2 kat atas sgt2 mncabar,...hish,tension benor teman..tapi alhamdulillah,final exam siha bley gak buat,,hehehe..




kenagan yg x ley siha lupakan waktu sem 1 is bila siha terpaksa pecahkan pintu bilik..pergh..mmng satu tindakan yg agak nekad la waktu 2,sbbnya,esok pagi 2 siha ada presentation..then bhn2 untuk present semua ada dalam bilik..kunci plak trtinngal dalam bilik..watu 2 mmng tension la..dgn kudrat siha n kawan2 len yg mnyumbang tenaga,maka pintu 2 pon pecah,but still x ley masuk,cuma org2 yg mcm papan lapis je la yg ley masuk...oleh kerana housemate siha ada yg badan cam lidi,.so,dia la yg tolong amek barang dalam bilik siha 2..hihihi..akibat tindakan nekad siha 2,maka siha telah dikenakan denda oleh pihak kediaman..atas kes juvana..keh3..mmng xley blah la..

antara kenangan manis siha waktu sem 1 is bila siha ngan housemate pi mandi air terjun kat gabai..best gila..tapi penat sikit sbb air trjun gabai ni tinggi sgt2..



hurm,sebolehnya,bnyk bnda lagi yg siha nak cerita kat hampa semua,,tapi rasanya cukup la setakat ni dulu kot..apa yg siha boley conclude kan kat sini,siha rasa best jadi pelajar IPT..bnyk pnglaman hidup yg siha dapat kat sini..









secret recipe TIDAK HARAM

assalamualaikum..
 how was ur life today?hahaha..mesti ok2 je kan?nak pulak di hari ahad yg mulia ni kan..

ok,siha terdetik nak memaklumkan kat readers semua yg secret recipe x haram...

"eh,siha,awak ada bukti ke yg secret recipe x haram?"

hahaha..bgus soalan 2..siha ada bukti la,sbb 2 siha berani nak wat entry pasal secret recipe ni x haram..



ok,sila la baca statement kat atas dgn teliti k..jadi,kpada sesapa yg prnah brtindak nekad nk bunuh diri sbb x ley mkn secret recipe 2,sila la batalkan niat anda yer..ahaks...

must read!

assalamualaikum..

today nk share satu cerita..bagi siha,story ni sgt menarik...okay,please read the story below..


Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar disebuah skola agama. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. 



 -naasiha sakina-(yg halal itu jelas dan yg haram itu juga jelas)