i did it..~pizza~

assalamualaikum..

hehehe..sebenarnya right now tgh happy sbb tadi siha dah berjaya buat pizza...hooray (alhamdulillah)..resepi ni dapat drpada mok cik siha (thankz to her)..berbekalkan resepi yang ada kat tgn,siha pon buat la pizza 2..agak la takut sbb siha mmng x pernah buat bnda2 yg berkaitan ngan roti..klw stakat kek n biskut raya taw gak la..

meh nak story cam na nak wat..

resepi pizza

(bahan bahan doh:)


bahan A:
~11 gram yis
~satu cawan air
~satu sudu gula
~satu sudu tepung gandum


#satukan semua bahan2 kat atas..




bahan B


~1 sudu besar majerin (cairkan)


bahan c


~satu cawan gula
~setengah cawan air panas
#satukan bahan (jadikan dia air gula)


bahan D


~3 cawan tepung gandum
~1 cawan tepung gandum (back up kalaw adunan lembik)




cara- cara buat doh:
~satukan semua bahan kat atas..pastu,tambah tepung kalaw doh lembik..
~rehatkan doh selama sejam..
~lepas 2,boleh la bentukkan dia jadi bulat ..
~leperkan adunan tu kat atas bekas (siha just guna penutup periuk)




ok..dah siap pasal adunan..untuk sos pulak,ni bahan2 dia..


bahan-bahan topping pizza:


~sos pizza (kalau x de,gantikan dengan campuran sos cili dan sos tomato)
~oregano sikit (x de pon x pa)
~keju
~lada benggala
~mayonis 
~nenas dadu..




cara cara buat:


~sapukan sos diatas pizza,dan taburkan bahan-bahan lain..then,bakar sampai siap.


ok..dah siap pon..siha just buat simple pizza ja..x de letak oregano,nenas,n lada benggala..actually,klw untuk topping,just ikut selera kita ja,x yah la nak ikut resepi sangat..ikut citarasa masing2 la..


~my pizza~


pizza siha x brapa cantik,mklum la,fisr trial kan,so,readers semua jgn lupa try ok..

0 ahli syurga in the house: